¡S’imposa un pacte amb l’ase ! - Donaria assossec al segle

Publicat per Dreamer dijous, 16 de juliol del 2009

cristobalserra1Llegiem fa uns dies a “La Vanguardia” el següent titular en una entrevista “Se impone un pacto con el asno” ... Coi, vaig pensar, hem d'investigar-ho ... El cas es que un escriptor, traductor i erudit amb el nom de Cristobal Serra. Conegut “asnòman” apostava per aquest pacte en l’entrevista feta per Victor-M Amela.

De 86 anys, Cristobal Serra es un home polifacètic que, vivint a la paradisíaca Mallorca compta amb una  amb una important bibliografia, especialment en les traduccions de Melville, Papini i fins i tot el Tao ... Però també es un virtuós del coneixement de l’ase.

Serra, pren com a referència d’aquesta “mania asnal” en la recuperació d’un llibre de 1837:  “El asno ilustrado” en una llibreria de vell a la ciutat de València després d’una inundació.  Un llibre que, fent una cerca he vist que es titula: "El asno ilustrado ó sea La apología del asno: con notas y El Elogio del rebuzno por apéndice” i que te com Manuel Lozano Pérez Ramajo, “Un Asnólogo aprendiz de poeta”, i es editat a la Imprenta Nacional (Madrid) el 1837 amb 582 pàgines. El podeu consultar en digital a Books-google amb una còpia original de la Universidad Complutense.

Per Serra, l’ase es un animal “heràldic i còsmic” que simbolitza la matèria i per això ha estat vexat i denostat. Caldria instituir una facultat de ciències asnològiques on s’ensenyés “La cachaza y sabiduría del asno, que daría sosiego al siglo. El ritmo pausado mediterráneo. La labor silenciosa y callada. El pasar sobre las ofensas. ¡Se la tiene por necia, siendo la criatura más sabia!” ... tot sorprenent-nos amb el seu coneixement: “Napoleón tuvo su cuerpo de observadores de orejas de asnos” perquè  “antes de entrar en batalla, consultaba: el temblor de las orejas de los asnos anticipa eventos meteorológicos y propiciatorios. Ya para los dinastas egipcios fueron símbolo de sabiduría: adoptaron las orejas de burro - teñidas de rojo-como distinción de su cetro.” ; i continua “Sepa también que Aarón, el pacificador hermano de Moisés, como sumo sacerdote de los hebreos adoptó esas orejas de burro sobre su cabeza (Éxodo, 28, 4)..., ¡distintivo sacerdotal que se convertiría en tiara papal!”

Pels jueus l’ase va ser un animal sant. Es la primera criatura citada al Gènesi i la mes citada a la Bíblia. Els ases indicaven on hi havia aigua quan els hi faltava als jueus al desert del Sinaí, i el Temple de Jerusalem va custodiar un cap d’ase d’or .... Com a jueu, Jesús de Natzaret va entrar a Jerusalem a lloms d’un ase.

Serra ha escrit el llibre “El Asno inverosimil” (Mallorca : Edicions Cort, 2008) en el pròleg del qual es pot llegir com els ases han estat objecte de ponderacions negatives: els ases a la Grècia clàssica eren reencarnacions d’humans que portaven una vida llicenciosa. Les fàbules l’han representat com un animal tossut, neci i sexualment incontrolable. Goya ha pintat els reus que s’ajusticiaven a lloms d’ases. Però també han s’han vist il.lustrats amb connotacions en positiu. Com el vincle que fa Sta Teresa amb la divinitat a través d’aquest animal. La poesia de Juan Ramón Jiménez amb el personatge “Platero”. Serra fa tota una apologia de l’ase involucrant l’animal en tota sort de mites fundacionals d’Orient i Occident.

L’entrevista deriva cap a la seva trajectòria vital i literària tot acabant l’entrevista dient que no veu mai la TV. Es satànica com els gossos ... i conclou “¡Se impone ya un pacto con el asno!”. Així sigui ...

Podeu llegir l'entrevista sencera:

Se impone un pacto con el asno - Daria sosiego al siglo : Cristobal Serra, escritor, traductor y erudito asnómano / entrevsitat per Victor M Amela.- "La Contra" La Vanguardia (miercoles 3/junio/2009): acces a subscriptors) o  (accés limitat). També podeu llegir una còpia a la nostra web.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Installed by CahayaBiru.com