Animals en guerra: Exposició de l'Australian War Memorial

Publicat per Dreamer dijous, 23 de juliol del 2009



Ahir es va tancar l’exposició de l’Australian War Memorial de Canberra (Austràlia) sobre els animals en la guerra titulada: A is for Animals: An A to Z of Animals in War. Una llàstima que no haguem pogut donar-ne notícia abans però ha estat Vilaweb que ahir ens recordava que es clausurava aquesta exposició. Fa uns mesos -be el 2007-  vam donar noticia a la web de l’ACHV sobr l’exposició que havia tingut lloc a l'Imperial War Museum "Animals at War". Es un tema que mica a mica ha anat omplint les capçaleres dels mitjans i ha estat objecte de l’atenció dels investigadors. En aquesta exposició si han tractat el paper dels animals en els grans conflictes bèl.lics be com a animadors al front i a la reraguarda o com agents actius en les transmissions de comunicació o detecció d’explosius.

La web de l’exposició incorpora material audiovisual en la qual podem visionar aspectes tant sorprenents com la cavalleria australiana a la I GM, els regiments de camells a Palestina, l’ensinistrament d’ases salvatges durant la II GM , o l’entrenament de gossos missatgers a Nova Guinea durant el mateix conflicte armat entre d’altres. Cal recordar que a Hyde Park (London) hi ha un monument “memorial” dedicat als animals morts en actes miliatrs fet per David Backhouse i especialment adreçat als vuit milions de cavalls morts a la I GM, els dos-cents mil coloms missatgers abatuts a la II GM, entre d’atltres espècies.

Gran Bretanya, amb una gran cultura animalísitca va fundar també la Medalla Dickin, en memòria a la fundadora del People’s Dispensary for Sick Animals (PDSA), Maria Dickin (1870-1951), un exemple per les organitzacions no governamentals que ha perviscut des de principis del segle XX.  Podeu llegir a la seva web la trajectòria llarga i fecunda de l'associació.

Es d’agrair que els comissaris de l’exposició, dins la tradició docent dels museus anglosaxons hagin preparat recursos didàctics per les escoles i infants que puguin ser utilitzats com element pedagògic i reflexiu davant els elements exposats. Esperem que algun dia es faci una exposició similar al nostre país ....

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Installed by CahayaBiru.com