Oli d'oliva; ànima de la Mediterrània ...

Publicat per Dreamer dijous, 30 de juliol del 2009

Acabem de rebre un llibre interessant per la història dels aliments. Es tracta de “El aceite de oliva, alma del mediterraneo” / José Mataix Verdú i Francisco Barbancho Cisneros (Jaen : Instituto de Estudios Gienenses : Universidad de Jaen, 2008). Tot i estar publicar l’any passat considerem interessant incloure’l en aquest blog degut a la important informació que incorpora sobre la història de l’oli d’oliva a l’àrea mediterrània, origen de la seva expansió.

El Presidente de la Diputación de Jaén expica en la seva presentació del llibre: “Mataix y Barbancho realizan un riguroso y ameno recorrido sobre el aceite en lo sagrado y lo profano, de sus propiedades nutricionales y usos industriales . Un recorrido que también para por los desafios. Del temprano comercio del aceite español dan muestra las anforas del monte Tesaccio en Roma; de la perdida de mercados y valor añadido, son testigos lso cónsules españoles ya desde comienzos del XIX; de las propiedades terapéuticas y nutricionales se da fe desde los medicos grecorromanos hasta nuestros días.

El llibre esta estructurat en vuit grans capítols. Els dos primers parlen de l’origen i la “prehistòria” de les oliveres i els olis, el seu origen, “cultiu”, i difusió. El tercer exposa la oleïcultura en les grans civilitzacions antigues: Mesopotàmia, Fenícia, Egipte, Israel ... El quart capítol exposa els coneixements que tenim avui dia sobre el conreu de les oliveres i els usos alimentaris i no alimentaris que se’n derivaven de la seva manipulació en el món greco-romà : recollida, moltura, premsat, tipologia d’olis, els ungüents, perfums, lubricants, així com les propietats que ja tenia l’oli en aquestes societats. L’Epoca Medieval es la que s’endinsa el cinquè capítol, comptant la presència de les oliveres en els països meridionals i septentrionals del continent europeu, Bizanci,  així com les tècniques de cultiu, comerç, consum, propietats dietètiques i usos mèdics de les olives i oli en el Al-Andalus. A continuació els autors ens mostren en el setè capítol com en l’Edat Moderna diferents països europeus i d’Amèrica del Sud van agafant terreny en el cultiu de les oliveres, i es produeixen canvis en l’elaboració i comerç del producte i es mantenen i valoren les propietats medicinals i usos culinaris. El vuitè capítol ens endinsa en el segle XIX i XX del cultiu i mercat de l’oli. Especial atenció cal donar a la crisi existent del sector oleícola de finals del XIX i la seva repercussió en la davallada dels mercats internacionals per la superació i imposició italiana al llarg del XX i l’estatus quo actual. Finalment, el darrer capítol ens parla dels avenços estudiats en el sector oleícola amb l’actual tipologia d’olis, composició química, efectes funcionals en el sistema digestiu, efectes en l’oxidació cel.luar, immunologia i càncer.

Dels autors volem destacar la figura de José Antonio Mataix Verdú –mort a finals del 2008- catedràtic de Fisiologia de la Universidad de Granada, membre fundador del seu Instituto de Nutrición y Tecnologia de los Alimentos i gran especialista en la dieta mediterrània i, especialment, en els vessants culturals i les propietats de l’oli d’oliva en relació a la salut humana. Compta amb una important bibliografia i cal tenir en compte que va pertànyer a diferents societats de tot el món i assessorar a diferents governs en temes salut alimentària, destacant així mateix com a actor de l’Estudi Prospectiu de la UE “Diet Cancer and Health” i del Consell Oleícola Internacional.

Podeu consultar l'obra a les biblioteques universitàries catalanes:

El Aceite de oliva, alma del Mediterráneo / José Mataix Verdú, Francisco Javier Barbancho Cisneros
.- Jaén : Universidad de Jaén : Instituto de Estudios Giennenses. Diputación Provincial de Jaén, DL 2008.-437 p. : il., taules, map. ; 26 cm.- ISBN: 9788496047594 (tela: Instituto de Estudios Giennenses)
ISBN: 9788484393917 (tela: Universidad de Jaén)

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Installed by CahayaBiru.com