Xocolata : una història per descobrir ...

Publicat per Dreamer dilluns, 13 d’abril del 2009


Però la xocolata es quelcom mes que un ingredient utilitzat en els postres de les festes de Pasqua. En efecte, a tots -o a gairebé tots- ens agrada. Però fins a quin punt en sabem d’ella ?. Des de temps antics, la xocolata ha jugat un paper integral en la cultura, societat, religió, medicina, i desenvolupament econòmic a través de l'Amèrica, l'Àfrica, Àsia, i Europa. Aquest any ha sortit un llibre en el qual podreu endinsar-vos en tota la seva complexitat històrica.



Chocolate: History, Culture, and Heritage / Louis E. Grivetti, Howard-Yana Shapiro.- Wiley, 2009.- 975 p.- ISBN: 978-0-470-12165-8.- Consultable parcialment a “books.google



El 1998, el Chocolate History Group va ser format per la University of California, Davis juntament amb l’empresa Mars Inc. per tal de poder documentar la fascinant història de la xocolata. Aquesta te una secció de recerca històrica que promouen diferents activitats al voltant de la història d’aquest producte amb el nom de American Heritage Chocolate. De fet, aquesta entitat ha adoptat l’actual publicació com a obra de capçalera en la seva web. Al llarg de cinquanta-set assaigs i onze apèndixs podreu conèixer les contribucions fetes per mes de cent membres del grup i les seves investigacions portades a terme des de llavors fins ara. Els temes tractats cobreixen aspectes tant diferents com l’antropologia, arqueologia, bioquímica, arts culinàries, estudis de gènere, enginyeria, història, lingüística, nutrició, i paleografia. El resultat és treball de recerca , desconegut fins ara que ens endinsa en la història de la xocolata, començant amb civilitzacions precolombines antigues i acabant amb informes del segle XXI.



Al sumari de l'obra hi trobareu alguns temes sorprenents:

* Déus antics i celebracions cristianes: xocolata i religió
* Xocolata i l'epidèmia de verola de Boston de 1764
* Olles de xocolata: reflexions de cultures, valors, i temps
* Pirates, premis, i beneficis: cacau i primer comerç de costes est americà
* Sang, conflicte, i fe: xocolata en les fronteres sud-est i sud-oest d'Amèrica del Nord
* Xocolata a França: evolució d'un producte de luxe
* Desenvolupament de mapes conceptuals i el portal de recerca de xocolata

Aquest llibre no solament ofereix documentació precisa sinó que presenta dades noves i interpretacions inèdites de la història de la xocolata. A més, ofereix una riquesa de fets i costums inusuals i interessants sobre un dels menjars favorits del món. Pensem que val la pena tenir-lo en compte en les futures lectures que podrem anar preparant.






Malauradament no el podem consultar encara en cap biblioteca catalana però a canvi, si que podeu veure un documental de com es confeccionava la xocolata al segle XVIII de forma manual a la cuina colonial del Palau del Governador de Williamsburg (Colonial Williamsburg Foundation) de la ma de l’historiador Jim Gay només amb unes mongetes de cacau de torrefacció i una cassola de ferro amb carbó calent.


Altres llibres sobre historia de la xocolata al portal chocolate.com i a les biblioteques universitàries catalanes.



0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Installed by CahayaBiru.com