Trilogia completada d'en Raimón Guitart: tres volums d'història toxicològica

Publicat per Dreamer dijous, 23 d’abril del 2009

raimonguitart1A l'estiu de l'any passat us informavem de la publicació del primer volum Toxics, verins, drogues i contaminants (TVDC) amb el títol específic: Un recorregut per la toxicologia i el món que l'envolta. En aquells moments ja es preveia la publicació la trilogia del professor de veterinària, ciència i tecnologia dels aliments i ciències ambientals, Raimón Guitart. Ha passat el temps i les previsions s'han acomplert. Entre tant ha sortit un segón volum: Un segón tomb pel fascinant món de la toxicologia. Els dos primers volums ens explicaven desastres contaminants com la talidomida, l'oli de colza, o el problema de les dioxines i l'alcoholisme com agent tòxic i letal per molt del jovent que combina conducció i alcohol. Fa pocs dies ens arriba el tercer: Viure i morir segons la toxicologia on tenen un pes important les toxines bacterianes, com les de la diftèria i el còlera, així com també les tècniques de cromatografia, en especial la de gasos. Però també hi tenen cabuda la radiació còsmica, les microones, la capa d’ozó i els CFC, l’oxigen i l’envelliment, les armes químiques i biològiques o el tabac i els treballs epidemiològics que en van demostrar la perillositat. Igualment es tracten les epidèmies d’ergotisme i les caceres de bruixes que desencadenaven a l’edat mitjana, i com, de l’estudi de derivats semisintètics de les micotoxines de Claviceps purpurea, en va derivar el descobriment serendípic de l’LSD.

En la seva web, el Raimon ja ens desvetlla la seva personalitat:  científic compromés i encuriosit per tot el que l'envolta i també per la història de la seva especialitat:  la toxicologia, des d'un punt de vista ampli:  els agents toxics, verins i contaminants de tota mena. En l'entrevista que li feia l'Avui el 12/12/2008 (part a - part b) ja  explicava com

"cebes, alls i altres representants de la família de les liliàces, que nosaltres mengem habitualment sense problemes, poden resultar tòxics i fins i tot letals per a molts animals domèstics, entre els quals hi ha els gossos i els gats”. Així doncs, compte a donar les restes del menjar a gats i gossos quan anem de calçotada."

Guitart ha treballat durant 20 anys en la recopilació de dades que formen aquesta trilogia.  Una obra feta i pensada en català -tota un repte per l'edició en ciència en l'actualitat.Finalment, l’obra es presenta gairebé com una novel·la en què alumne i professor de toxicologia van desgranant un per un els conceptes que formen la història i les realitats ocorregudes en aquest àmbit científic. Els seguidors de CSI descobriran que la realitat és molt més complexa –i apassionant– que la ficció de la petita pantalla. Compreu-los: vol 1, vol 2, vol 3 , i llegiu-los, tot descobrint els secrets d'una ciència que ens condiciona mes del que ens pensem.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Installed by CahayaBiru.com