Congrés Internacional d’Arxius de Ciència (06-08/05/2009)

Publicat per Dreamer dilluns, 27 d’abril del 2009

cehic

Xavier Roque, director del Centre d'Història de la Ciència (CEHIC) de la UAB en informa que entre el 6 i el 8 de maig de 2009 se celebrarà a Barcelona, a la seu de l'Institut d'Estudis Catalans, el Congrés Internacional d'Arxius de Ciència "Future Proof V - International Scientific Archives Conference ". A continuació donem informació sobre la motivació i objectius, l'organització, el contingut i els participants d'aquest congrés.

Motivació i objectius

El congrés està dedicat als arxius de la ciència contemporània. Historiadors i arxivers de diversos països hi presentaran i debatran tot de qüestions relacionades amb l'adquisició i donació, el dipòsit, la conservació, la classificació i la difusió del llegat documental de la ciència contemporània: des dels fons personals de científics fins als registres digitals de la recerca en curs a grans laboratoris internacionals, passant per imatges, entrevistes, o arxius institucionals. Aquest patrimoni constitueix una part essencial de la cultura científica i té una funció cada cop més important en el debat actual sobre la ciència en societat. D'altra banda, la necessitat de garantir la preservació i l'accés a un nombre creixent de dades científiques, fa que les pràctiques arxivístiques s'integrin en la gestió de la ciència i la seva comunicació.

Per aquestes raons, moltes institucions científiques, a diferents països, presten una atenció preferent als seus arxius documentals, inclosos els del passat recent. És el cas d'acadèmies nacionals com la Royal Society britànica o la Reial Acadèmia de Ciències sueca; de grans instal•lacions científiques com l'Organització Europea per la Recerca Nuclear (CERN) o el National Accelerator Laboratory d'Stanford (SLAC); de museus de ciència com el Natural History Museum de Londres o el Deutsches Museum de Munich; d'arxius universitaris com el d'Imperial College London o el de les universitats d'Estrasburg i Uppsala; d'institucions especialitzades en la història de la medicina i els arxius mèdics, com la Wellcome Library britànica; i d'institucions internacionals com el Consell Internacional d'Arxius (ICA). La majoria d'aquestes institucions estaran representades al congrés.

El congrés de Barcelona és el cinquè en la sèrie de congressos internacionals sobre arxius de ciència "Future Proof", després dels congressos celebrats a la Universitat d'Edinburg (2003), el Deutsches Museum de Munic (2005), la Universitat d'Estrasburg (2007), i la Reial Acadèmia de Ciències sueca, a Estocolm (2008). Enguany la seu del congrés serà l'Institut d'Estudis Catalans.

Organització

El congrés està coorganitzat pel grup Cooperation on Archives of Science in Europe, CASE i el Servei d'Arxius de Ciència, que actua com a membre i amfitirió local.

CASE és un grup d'historiadors i arxivers d'àmbit europeu dedicat a la promoció i el desenvolupament dels arxius de la ciència contemporània. Els membres del grup intercanvien informació i experiències sobre projectes arxivístics relacionats amb una institució, regió, nació o disciplina determinades, incloent-hi les eines de descripció. El grup col•labora també amb iniciatives similars arreu del món, com ara l'International Catalog of Sources del Centre for History of Physics and Allied Sciences, de l'American Institute of Physics; o el projecte World History of Science Online (WHSO), promogut per la Divisió d'Història de la Ciència i de la Tecnologia dins de la Unió Internacional d'Història i Filosofia de la Ciència (DHST/IUHPS), i coordinat per la Universitat de Melbourne.

Per la seva banda, el Servei d'Arxius de Ciència és una iniciativa única a Catalunya i a Espanya que impulsa el primer esforç sistemàtic per a localitzar i difondre el llegat dels científics catalans del període contemporani. L’objectiu específic del Servei d’Arxius de Ciència és la localització, recuperació, descripció i difusió del patrimoni documental que han generat els científics i les institucions científiques a les terres de llengua catalana o de llengua catalana fora de Catalunya, i el tractament dels fons recollits segons les seves característiques i la seva importància per la Història de la Ciència. El Servei d’Arxius de Ciència va néixer l'any 2001 com a projecte de recerca de l'Institut d'Estudis Catalans, amb la participació de la UAB. Representaven l'IEC la Secció de Ciències i Tecnologia i la Societat Catalana d'Història de la Ciència i de la Tècnica. Per part de la UAB, hi estaven implicats el Centre d’Història de la Ciència, i l'Arxiu General i Registre. Nascut i desenvolupat inicialment com un projecte de recerca, el SAC es consolidà l'any 2007 en ampliar la seva base institucional gràcies al conveni signat entre el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya, l’Institut d’Estudis Catalans i la Universitat Autònoma de Barcelona.

A més de les institucions o associacions esmentades, patrocina el congrés de Barcelona la Comissió de Bibliografia i Documentació de la Unió Internacional d'Història i Filosofia de la Ciència (IUHPS).

Contingut

El congrés tindrà tres àrees primordials d'interès:

En primer lloc, i aprofitant el lloc de la celebració, es tractarà sobre la situació i les perspectives per als arxius de ciència a Catalunya, Espanya i Portugal, amb la presentació i discussió de les iniciatives en curs, tant les del mateix Servei d'Arxius de Ciència, com les de la Unidad de Coordinación de Bibliotecas del CSIC, les del Museu d'Història de la Medicina de Catalunya, o el Centre Interuniversitari d'Història de les Ciències i de la Tecnologia, a Lisboa.

El segon focus d'atenció serà la preservació i l'accés als arxius digitals ("born-digital archives"), amb la presentació, entre d'altres, de l'estratègia adoptada per la Welcome Library de Londres, del projecte AGDA de creació d'un arxiu nacional digital de les universitats sueques, o de la proposta del Comitè per a la Preservació i l'Accés a les Dades Científiques i de Recerca del Consell Internacional d'Arxius.

Finalment, el congrés s'interessarà per l'accés i la difusió d'aquests fons documentals, inclosa la seva funció en l'estímul d'una cultura científica i la participació ciutadana en qüestions científiques d'interès general.

Participants

En el congrés participaran prop de 30 historiadors i arxivers de Catalunya, Espanya, Portugal, França, Polònia, Suècia, la Gran Bretanya, els Estats Units, Alemanya i Holanda, en representació de prop de 20 institucions.

L'assistència al congrés és lliure per a les persones interessades.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Installed by CahayaBiru.com