Avui es el “Dia de la Terra” una diada establerta per la UNESCO i que te els seus origens en la lluita ecològica de finals del 60 i principis dels 70 del segle XX. Ha passat molt temps i s’ha escrit molt sobre el tema. Es interessant però tenir una perspectiva històrica sobre els processos climàtics que afecten a tots els éssers vius d’aquest planeta que diem Terra. Brian Fagan ha escrit bastant sobre els canvis climàtics que han tingut lloc al llarg de la història planetària. Volem significar tres llibres en concret editats per Gedisa. El darrer i que comentem especialment ara es: El gran calentamiento (2009)  el qual complementa a: La pequeña edad de hielo: cómo el clima afectó a la historia de Europa 1300-1850 (2008)  i El largo verano : de la era glacial a nuestros días (2007).



Si tenim en compte que un sol grau de diferència en les temperatures pot ser crucial en la vida dels éssers vius entendrem com han pogut afectar els canvis climàtics que hi van haver a la terra, especialment entre els segles X i XV. En efecte hi va haver un augment en la temperatura mitjana de la Terra que va canviar el clima mundial i va anticipar l'escalfament global dels nostres dies. Així ens presenta les seves hipòtesis el prestigiós arqueòleg Brian Fagan que adverteix que els canvis mediambientals, per molt petits que aquests ens semblin, han tingut conseqüències significatives en la vida dels éssers humans. Fagan trena dos relats: el que reflecteix la investigació científica, gràcies a la qual, a partir de pistes aïllades, es reconstrueixen les característiques climàtiques de fa segles; i el que descriu, amb esperit novel·lesc, el desenvolupament dels esdeveniments històrics de forma vítal i entretinguda. L'estudi del Primer Gran Escalfament ens revela que encara no ens adonem de fins i tot quin punt el canvi climàtic pot alterar les nostres vides. D'acord amb Fagan, la nostra vulnerabilitat a la sequera és com "un elefant silenciós que deambula per casa nostra". Brian Fagan és professor emèrit d'Antropologia a la University of Califòrnia - Santa Bàrbara. Nascut a Anglaterra, Fagan ha realitzat treballs de camp a l'Àfrica i ha escrit sobre temes arqueològics d'Amèrica del Nord i el món. Els seus llibres sobre la interacció entre el clima i l'home l'han elevat a la categoria d'autoritat en la matèria.



Podreu trobar la bibliografia de Brian Fagan a les biblioteques universitàries catalanes, i sobre la història dels canvis climàtics i de la historia ecològica(des del 2000 en endavant -selecció feta davant l'abundant bibliografia existent)


Fagan te un blog i una web on trobareu molta mes informació sobre la seva obra i pensament.



Demà celebrem tots el “Dia del Llibre”. Animeu-vos a llegir i a comprar els llibres d’aquest arqueòleg divulgador de la història del nostre clima. Segur que no us defraudarà.







Història del “Dia de la Terra


El dia 22 d’abril es celebra el “Dia de la Terra”. Un cita anual en que es preten abordar els problemes ambientals del nostre planeta i que va començar a celebrar-se el 1970 com a forum ambientalista a iniciativa del senador nordamericà Gaylord Nelson.


El senador Nelson va contratar a l’ambientalista Denis Hayes como a coordinador d’aquesta iniciativa que va mobilitzar milers d’americans de tot el pais, amb universitats i grups ecologistes d’arreu en protesta contra la contaminació ambiental, pesticides, extinció de la fauna i també contra la superpoblació mundial, que en aquelles dates preocupava especialment a científics i sociolegs de tot el món.


Mica a mica el moviment del Dia de la Terra es va expandir per tot el globus. La consciència ecologista es va anar extenent tot i arribant el 1990 amb un gran impuls que va cimentar la següent Cimera de la Terra de Rio del 1992 per part de les Nacions Unides.


Hayes va continuar amb el seu combat alternatiu centrat el 2000 pel calentament del planeta i el desenvolupament de les energies renovables. L’activisme associatiu va es va anar imposant i molts moviments locals i nacionals van anar compartint el mateix missatge de renovació i acció ràpida davant els problemes mediambientals que sotmeten el planeta terra.


Per altra banda, les Nacions Unides celebren el “Dia de la Terra” durant l’equinocci de primavera a iniciativa del pacifista John McConnell el 1969. En la Conferència de Medi Ambient d’aquest any promoguda pel seu secretari general U Thant, va donar suport a la iniciativa per celebrar aquesta data en suport al medi ambient. Des de llavors els diferents secretaris han volgut donar suport a aquesta data.


Margaret Mead al 1978 va donar suport al Dia de la Terra des del punt de vista dels equinoccis tot manifestant:


"EARTH DAY is the first holy day which transcends all national borders, yet preserves all geographical integrities, spans mountains and oceans and time belts, and yet brings people all over the world into one resonating accord, is devoted to the preservation of the harmony in nature and yet draws upon the triumphs of technology, the measurement of time, and instantaneous communication through space.


EARTH DAY draws on astronomical phenomena in a new way – which is also the most ancient way – using the vernal Equinox, the time when the Sun crosses the equator making night and day of equal length in all parts of the Earth. To this point in the annual calendar, EARTH DAY attaches no local or divisive set of symbols, no statement of the truth or superiority of one way of life over another. But the selection of the March Equinox makes planetary observance of a shared event possible, and a flag which shows the Earth as seen from space appropriate”


En l’actualitat, la Earth Society Foundation s’encarrega de celebrar aquest dia quan la terra entra en l’equinocci de primavera es tradició que el dia de la terra es celebri amb el so de la Campana Japonesa de la Pau Bell, donada pel Japó a les Nacions Unides. El 22 d’abril es també la data del naixement de Sant Francesc d’Assís –per molts el primer ecologista que hi va haver a nivell mundial ...




0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Installed by CahayaBiru.com