Cowparade arriba a Madrid

Publicat per Dreamer dissabte, 2 d’agost del 2008

CowParade arriba ara a Madrid 08 després d’estar també a altres ciutats espanyoles (Barcelona 05 i Vigo 07). La història dels Cowparade respon a la iniciativa d’un escaparatista que va començar l’any 1998 a Zurich: Walter Knapp forjant una idea que ha creat escola: exposició pública de vaques a tamany natural en motlles de fibra de vidre en els districtes comercials de la ciutat. El seu fill, l’escultor Pascal Knapp va ajudar a moldejar els prototips de diferents bovins inspirant-se en la coneguda raça suissa de muntanya. Molts visitants van veure l’exposicó del 98, inclós el propietari d’un negoci de calçat als USA, Peter Hanig que, juntament amb el seu advocat Jerry Elbaum va convertir el Cowparade en un fenòmen mundial al fundar al Cowparade Holdings Corporation a Chicago

I, perque vaques ?. Pascal ens ho comenta en una entrevista tot dient: “There is really no other animal that can adequately substitute for the cow and produce the level of artistic accomplishment evident in this moo-seum. The surface area and bone structures are just right, as well as the height and length”. Hi ha hagut altres experiències que han volgut imitar amb el cowparade amb models de porcs, pelicans, tiburons … pero cap ha capturat tant l’atenció com dels artistes i el públic. També cal tenir en compte que les vaques son una animals que tots estimem: “Cows are nurturing, whimsical, quirky, and never threatening. Cows provide the milk that fosters our development, and milk is the basis of beloved childhood treats like ice cream. In short, everyone loves cows!”

El director de l’esdeveniment a Madrid, José Cardoso , explica que l’objectiu d’aquest acte es “Reflejar la cultura local de cada ciudad y la democratización del arte en general”.

Ja ha passat una dècada desde la primera exposició i segons dades de l’organització les CowParade que s’han celebrat fins avui han aportat: 5.000 vaques omplenant els espais de mes de 50 ciutats de tot el mon, amb 200 milions de persones que les han visitat i amb una participació de 10.000 artistes i 2.000 empreses que han patrocinat l’esdeveniment i amb uns beneficis de 13 milions d’euros amb finalitats benèfiques. Cowparade es ja un fenòmen mundial i te fans arreu del món.

Entre els artistas que han confirmat la seva asistència per fer donar color a aquestes escultures animals trobem: Alfonso Berridi, el disenyador alacantí de moda Antonio Alvarado, el creador cosmopolita Sean Mackaoui , el pionere del grafitti iconogràfic Suso33 i l’escultor madrileny Víctor Ochoa.

Les vaques que es pintin i decorin serán exhibides, juntament amb la resta de la “manada CowParade” , entre octubre i desembre als carrers del barrio de Salamanca, zona centre i El Retiro de la capital espanyola.

Per altra banda el concurs ¡Pinta una Vaca!, invita a participar a la ciutadania que vulgui decorar una vaca i a fer-ho, seguint les bases que es consulten a la seva web. També les empreses poden adoptar un d’aquests animals. El Taller de Pintura permetrà apropar l’artista amb el seu públic tot i creant un espai de convivencia i intercanvi de coneixements entre diferents autors

Amb ¡Adopta una Vaca !, es compleix una de les claus de l’èxit d’aquesta exposició ja que l’esponsorització es clan perque una ciutat pugui exhibir gratuitament aquests animals sense cap cost per la ciutadania. Durant 6 mesos les empreses poden estar associades a una de les escultures poden rebre merchandissing personalitzat. Com a aspectes paral.lels i no menys importants podem dir que Cowparade promou també una inciativa per les escoles: Proyecto para los colegios. Se les invita a participar efectuant un concurs intern de pintura de vaques en paper o participant en tallers infantils on es podran pintar o decorar “mini-muus” (vaques mes petites). I que passa si una vaca es fa malbé. Cap problema. Tot està previst. Per aquest motiu s’ha creat un Hospital de Vacas. Una mena de centre –no veterinari- en la que les vaques malmeses tindran les cures que els hi facin falta. Serà un punt de trobada entre els nens i el mon de la restauració. Aquesta activitat estarà situada a l’ Hospital Infantil Universitario Niño Jesús i els cuidadors, no veterinaris- que en tindràn cura seran els alumnes de la Escuela de Conservación y Restauración de Bienes Culturales de Madrid. Vols saber-ne mes ?. Doncs subscriu-te a la seva Newsletter i segur que reps molta mes informació …

Posteriorment, un cop finalitzada l’exposició, la casa de subastes Christie’s procedirà a organitzar un acte en que es puguin comprar els millors bovins que hagin “pasturat” per la ciutat. La recaudació anirà adreçada a diferents organitzacions sense ànim de lucre: Asociación Española Contra el Cancer, Manos Unidas, Fundación Hospital Universitario Niño Jesús, Nuevo Futuro.

Pero no tot s’acaba amb les vaques. Si voleu coneìxer projectes artístics similars relacionats amb animals podeu consultar:

Porcs: "King Bladud's Pigs" (Bath), Rinoceronts: "Dortmunder Nashorn" (Dormund), Peixos: "Fishing for Phantasy" (Kaiserlautern), Corders: "Super Lamb Bananas" (Liverpool), Lleons: "Löwenparade" (Munich), Pinguins, "Pinguinale" (Wuppertal), Ossos: "Teddy-Summer" (Zurich).


Fora d’Europa també hi ha experiències sobre espècies animals preses com a models artístics i que estan relaciondes a l’article sobre Cowparade de la wikipèdia.




0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Installed by CahayaBiru.com