Pixiu, criatura de la mitologia xinesa vigent al segle XXI

Publicat per Dreamer divendres, 22 d’agost del 2008

Poca cosa han pogut fer el comunisme de Mao i la revolució cultural xinesa davant una cultura mil.lenaria que ha sobreviscut amb forts fonaments, primer davant la dictadura comunista i ara impulsada pel capitalisme i consumisme que viu aquesta potència asiàtica ja consolidada. La mitologia xinesa es un exemple palpable d'aquesta preservació secular.


Pixiu, criatura de la mitologia xinesa es un dels cinc animals de la bona sort en que confia aquest poble. Acompanya al drac, el fènix, la tortuga i el kirin . Segons les banyes que tingui es coneix també com a Tianlu o Pi-Xen” (una banya) o com a “Pi-ya o Bixie” (dues banyes).



Es una bèstia híbrida que te un aspecte de lleó alat, amb cap de drac, cos de cavall i les cames d’un kirin ó quilin (girafa en el mon oriental). A part de capacitat de volar, es caracteritza per la seu poder i ferocitat, per la qual cosa sol tenir tasques de vigilància i seguretat dels cels, resistint contra tot tipus de forces del mal. Sol representar-se amb un sol sexe a l'igual que el fènix i amb ulls prominents i dents afilades. D'acord amb el seu aspecte sol confondre's també amb els lleons imperials (Fu dog) tradicionals de la Xina.

Per altre costat, es una figura que els xinesos tenen amb molta estima ja que creuen que porta bona sort i alegria a la gent, i te a mes funcions d’exorcitzar. El kirin i el drac també tenen aquestes funcions però el Pixiu te una important funció protectora davant el seu amo o propietari. Per aquest motiu molts xinesos porten una peça de jade amb la seva imatge com a penjoll o amb estatuetes a casa seva.


La mitologia xinesa explica que el Pixiu te 26 figures i 49 reencarnacions. Es el nové fill del Rei Drac i te la capacitat d’alimentar-se de tot tipus de tresors: or, plata, joies. Això li infringeix un temperament noble que va fer guanyar-se l’estima de l’Emperador de Jade i el Rei Drac. El Rei Drac va tenir nou nens: Qiuniu, Yazi, Chaofeng, Pulao, Suanni, Bixi, Bi’an, Fuxi i Pixiu. Segons la mitologia xinesa es creu que els dracs tenen poders sobrenaturals per canviar el temps i governar els oceans. D'acord amb la tradició els dracs son símbols de poder i dignitat i es per això que molts xinesos s’autoanomenen “descendents del drac”.


Diu la llegenda que un dia, Pixiu va menjar massa i va defecar al palau de l’Emperador de Jade. Aquest, enfadat, el va golpejar i va remoure el seu anus, la qual cosa fa que en la mentalitat xinesa, aquest fet es consideri com un bon auguri i sigui una criatura que ajudi a tenir bona sort i diners.


Els experts en Feng-Shui, utilitzen també el Pixiu per ajudar a protegir cases, exorcizar dimonis i incrementar la fortuna de l’amo. Segons la dita podeu saber que “tocant un Pixiu un cop obtindràs bona sort, dos cops i aconseguiràs diners i tresors, i al tercer cop obtindràs poder i posició social”. Les seves figures en bronze solen posar-se en les vuits direccions cardinals del Feng com a eina de protecció.


Les estatuetes per fabricar les seves imatges solen ser de bronce, fusta i jade (pedra mítica oriental d'igual valor que l'or en occident). Les fustes solien utilitzar-se tradicionalment per esculpir figures a les bigues de les cases grans perquè no entrés la mala sort. Ara es el jade el que s’utilitza mes com a figura dins les cases. Cal seguir pero uns consells alhora de col.locar una imatge de Pixiu. En primer lloc no s’ha de col.locar el cap cap a la porta del davant ja que aquesta funció correspon a un altra deïtat. Els miralls tampoc han de reflectir la imatge del Pixiu ja que pot molestar la pau de la criatura. I finalment, no hem de posar el Pixiu contra el llit ja que podria ocasionar mal a un mateix.


Mes info a:


- Pixiu (ChinaCulturemall.com)


- Pixiu (Cultural-China.com)


- Pixiu (Reference.com)


- Pixiu, llegada de la fortuna (Spanish.China.org.cn)


- The Pixiu (Chinahistoryforum.com)


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Installed by CahayaBiru.com