Història de la toxicologia, amena i per a "dummies"

Publicat per Dreamer divendres, 25 de juliol del 2008

Ha sortit un llibre redactat pel professor Raimon Guitart de la Facultat de Veterinària de la UAB.

Tòxics, verins, drogues i contaminants. Volum I . Un recorregut per la toxicologia i el món que l'envolta


Es una història de la toxicologia en un sentit ampli, on hi caben les drogues, els verins i altres agents contaminants que han tingut i tenen influència en el decurs dels esdeveniments humans. L’obra te vocació divulgativa sense deixar de ser erudita en els seus continguts. Com a novetat direm que esta escrita en forma de diàleg, la qual cosa el fa molt mes amè i atractiu pel lector profà en les disciplines científiques.


Ell mateix ens diu a la seva web: “la seva gènesi es remunta a fa uns 20 anys, quan vaig començar a recollir dades sobre el tema, amb la idea de fer un llibre sobre la història de la Toxicologia. Posat ja a la feina, des de llavors n’he escrit diferents versions, cadascuna d’elles millor i més actualitzada que les anteriors, però també més gran (enorme, si he de ser més precís). Això darrer em preocupava força, ja que no veia la manera de que ningú m’acceptés, com a escriptor novell en llibres de divulgació, un volum tan enorme (i erudit, com llavors estava escrit i enfocat).” ...” L’objectiu seria (i aquesta idea ja l'he tingut des de sempre) explicar la ciència i la tècnica al voltant del nucli de la Toxicologia. El resultat és "Tòxics, Verins, Drogues i Contaminants”


El llibre, que el mateix autor identifica com a TVDC, esta pensat com a trilogia, encara que es pugui llegir de forma independent cadascun. Segurament, aquest any veurem a la llum la resta dels volums. Gens presumptuós ens explica que "No seran potser best-sellers, però tampoc causaran la ruïna a l’editorial que els publiqui (o això espero). Barregen encertadament (penso) casos reals ben documentats amb ciència pura i dura com per mantenir l’interès del lector i, de retruc, formar-lo convenientment."


Professor i investigador compromés en la realitat que l’envolta, el Dr. Guitart (Barcelona, 1959) es cap de la Unitat de Toxicologia del Departament de Farmacologia, Terapèutica i Toxicologia de la Universitat Autònoma de Barcelona, on ensenya aquestes disciplines a les llicenciatures de Veterinària, Ciència i Tecnologia dels Aliments i Ciències Ambientals. Ha centrat la seva recerca en la problemàtica de la contaminació d’animals i aliments i als anys 90 va tenir un paper destacat en la promulgació de la llei estatal que prohibeix l’ús de perdigons de plom en zones humides.


El tema no deixa de tenir un punt de intriga i encuriosiment sa: "Els tòxics, en tot cas, tenen un cert punt de “morbositat” que els fan ser atractius, si s’expliquen correctament. Entendre'ls no és exactament un pas previ per estimar-los, sinó per a respectar-los i tenir-los en compte. Més o menys, això és el que tracten d'ensenyar aquests 3 llibres."


Trobareu altres aspectes relacionats amb l'activitat professional de l'autor a la seva web personal.

1 comentaris:

  1. [...] 23, 2009 A l’estiu de l’any passat us informavem de la publicació del primer volum Toxics, verins, drogues i contaminants (TVDC) amb el títol específic: Un recorregut per la toxicologia i el món que l’envolta. En [...]

Publica un comentari a l'entrada

Installed by CahayaBiru.com