“Il Palio”, una cursa de cavalls que ens evoca a la Itàlia renaixentista

Publicat per Dreamer dissabte, 16 d’agost del 2008

Es una llàstima, no podrà ser. Avui havia de fer-se la segona cursa de l’any de “Il Palio” a Siena (Italia) però la pluja ha deixat impracticable el terra i no podrem veure aquest gran espectacle. Així ho diu el comunicat del “Consorzio per la tutela del Palio di Siena



I forti acquazzoni che si sono abbattuti sulla città hanno reso inagibile la pista

Bandiera verde: a causa dei forti acquazzoni che si sono abbattuti sulla città fin dalla mattina e che sono continuati nel pomeriggio, la prova generale del Palio dell'Assunta non si correrà. Il Sindaco di Siena Maurizio Cenni, infatti, sentiti i pareri dei competenti uffici comunali e dei Deputati della Festa, che hanno ritenuto le condizioni della pista non idonee a consentire la corsa, ha annullato l'appuntamento in base all'art. 53 del Regolamento per il Palio.

Cada 2 de juliol i 16 d’agost, l'antiga república italiana celebra la festa de “Il Palio” en la qual la Piazza del Campo es converteix un hipòdrom improvisat. Aquesta ciutat de la Toscana esdevé per un minut una república independent on s’aplega gran quantitat dels seus ciutadans i visitants, al voltant de 70.000 ….

Il Palio” comença però uns dies abans amb el sorteig dels cavalls participants, els carrers a bullir per la gent al carrer, les comparses de cada barri ó contrade i diferents desfilades de comparses amb tambors i escenificació dels estandards típics que identifiquen cada barri que fan una festa de gran impacte visual

Es una festa que es retrotau a l’Edat Mitjana però que assoleix el seu màxim espeldor el 1555, en ple Renaixement, data en que les tropes de l’Emperador Carles V i els Medici florentins van posar fi a la República de Siena. A partir de llavors ja mai mes recuperaria les seves institucions, excepte “Il Palio”, un record que simbolitza el seu gloriós passat que es un orgull pels sienesos: la civiltà comunale.


Els cavalls donen tres voltes a la Piazza a un ritme vertiginós, succeint-se caigudes i avançaments a gran velocitat. Els preliminars de la festa poden allargar-se durant vàries hores: desfilada de les contrade amb bandes de música i banderes onejant, carroça amb el premi del banderí que s’entregarà al cavall vencedor i, finalment una esquadra de carabinieri es llançaran al trot i galop amb espases desenfundades que desfermen el fervor popular.



Amb aquest ambient, cavalls i genets irrompen a l’escenari de la cursa. Els 10 genets - tot i que hi ha 17 contrade - ,que defensen cada barri, son cridats un a un i, en un clima de gran excitació, es posen en línia de partida. En el moment en que comença la cursa, el públic fa un crit ensordidor, vivint un deliri col.lectiu que sols acabarà quan un minut després el vencedor i els seus seguidors onegin l’estadanard al crit de “Sono vinto il Palio !”. Finalment es dipositarà la bandera de la seva contrade al Duomo per acabar amb la festa de rigor.

La festa de Il Palio ha esta noticia darrerament per la veu que han aixecat algunes organtizacions ecologistes sobre el suposat maltractament dels cavalls al llarg de la cursa, ja que tot està permès per tal de guanyar. Sobre aquest i altres temes veterinaris podeu veure l'entrevista que se li fa a Gaetano Mari veterinari de la U. Bolonia i un dels veterinaris del Palio. Per altra banda, aquest escenari serà protagonista de la darrera pel.lícula de James Bond, protagonitzada per Daniel Craig.

Ens hem basat fonamentalment amb l'article publicat al "Magazine" de "la Vanguardia" on Gabriel Pernau publica "Un minuto en plena edad media" ( 10/08/2008 )

Altres fonts d'informació:

- Consorzio per la tutela del Palio di Siena

- Il Palio di Siena.eu

- Il Palio.org (recomanat)

- Ilpaliodisiena ... visto dall web / di Elitre (blog)

- La voce della Piazza

- Palio di Siena (wikipedia it)

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Installed by CahayaBiru.com