El Sanador de Cavalls, novel.la històrica de temàtica veterinària

Publicat per Dreamer dissabte, 19 de juliol del 2008

Ja tenim una novel.la amb ambientació històrica del món dels veterinaris a l’Edat Mitjana. Ja era hora que amb la quantitat de llibres que s’han editat i s’editen amb ambientació històrica no n’hi hagués cap sobre la història veterinària. Doncs be, ara sembla que Temas de Hoy ha promogut una edició ambientada en la veterinària medieval: “El Sanador de Caballos”.

La trama és la següent: Diego, el protagonista, té un destí. Essent encara un nen, assisteix a l'ultratge que els sarraïns infligeixen sobre la seva família després de la derrota cristiana en terres d'Alarcos. Sense que el jove pugui fer res, les tropes del Califa assassinen el seu pare i la seva germana més gran, i segresten les seves dues germanes petites.
El que sembla que acabarà amb el suport moral del noi, li dóna forces per continuar vivint i lluitant. Des del mateix moment de la desgràcia, Diego jura venjar la seva família, rescatar les seves germanes i superar la situació de pobresa i desemparament en la qual ell i els seus han viscut sempre.
Amb la memòria de les últimes paraules del seu pare encara en la ment, Diego abandona la humil posada en la qual ha crescut i cavalca a lloms de la seva inseparable euga Sabba cap a la ciutat de Toledo al costat de milers de refugiats.
Desesperat per trobar algú que l'ajudi, Diego entra en contacte amb Galib, un veterinari mudèjar de gran prestigi. L'albéitar se sorprèn del talent innat que el jove té per tractar els animals i l'acull com a aprenent a casa seva. Poc a poc li mostra el poder i la bellesa de l'Albeitería, la ciència verterinària que a l’Edat Mitjana estudiava la curació dels animals, en aquells temps fonamentalment els cavalls, com a éssers de mes utilitat per l’home.
Mentre les seves dues germanes romanen segrestades en l'harem del califa, Diego treballa al costat de Galib i estudia tot el que pot per arribar a ser un albéitar tan respectat com ho és el seu mestre i per aconseguir els contactes necessaris que li permetin accedir al lloc en el qual elles es troben. Tanmateix, el desig es creua al seu camí. Diego sent una irresistible atracció cap a Benazir, la dona de Galib. Malgrat que el noi tracta d'evitar-la, ella el persegueix. Un matí, Galib els sorprèn en una situació compromesa. L'albéitar, embargat pel dolor de la traïció, expulsa de casa el seu ajudant. Diego es veu de nou obligat a fugir cavalcant en la seva euga Sabba cap a un destí incert.
A partir d'aquell moment, el protagonista burxarà a les entranyes de la biblioteca d'un monestir cistercenc per descobrir els secrets més recòndits del saber, lluitarà en un torneig per l'amor de la noble Mencía, s'enfrontarà a una estranya plaga que assola la vila de Cuellar al cor de Castella, sobreviurà a una sentència de mort i formarà part d'un selecte grup d'espies que s'infiltrarà, a Sevilla, capital del califat musulmà.
Finalment, la necessitat de recuperar les seves germanes i el desig de superació inculcat pel seu pare seran els vehicles que li transportaran a través de tota la península fins a la frontera amb Al-Andalus. Allà l'albéitar arribarà a ser una peça fonamental en la rebatejada batalla de les Navas de Tolosa en la qual els cristians van sentenciar al seu favor la Reconquesta espanyola.
"El sanador de cavalls" és doncs una novel.la apassionant d'aventures que narra l’ imparable escalada vital del fill d'un taverner que gràcies al seu talent innat amb els animals i a la seva tenacitat aconsegueix donar un tomb al seu humil destí i convertir-se en veterinari dels exèrcits reials.

Gonzalo Giner (Madrid 1962) el seu autor, va debutar en el món literari amb la novel.la “Cuarta Alianza” que va gaudir d’una notable repercussió, traduint-se en sis idiomes i se’n van fer reimpressions i còpies de butxaca a partir del 2004. Amb la seva segona novel.la “El Secreto de la Logia” que no va tenir tanta repercusió, ha escrit aquesta narració, potser la mes personal, ja que ell mateix es veterinari, llicenciat el 1985 per la Universidad Complutense de Madrid. Podeu llegir també una entrevista que li fa el diari digital Siglo XXI.

La crítica que ha rebut ha estat bastant favorable. Vegeu-ne alguns exemples:

'El sanador de caballos', de Gonzalo Giner (Blog Periodista Digital)

Opiniones - (Libreria Luces)

El Sanador de Caballos - (La comunidad El Pais.com - Barambioes)

Criticas - (Que libro leo)

Sobre la novela el Sanador de Caballos - (eCaballos.com)

El Sanador de Caballos - Gonzalo Giner - (Abretelibro.com)

1 comentaris:

  1. [...] Sanador Cavalls (ressenya llibre) [...]

Publica un comentari a l'entrada

Installed by CahayaBiru.com