Seguint una tradició centenària .... Bon any per tots els nostres lectors !!

Publicat per Dreamer dimecres, 31 de desembre del 2008


Avui dia 31 de desembre, celebrem el darrer dia de l’any amb la tradició de la ingesta de 12 grans de raim al tocar les 12 campanades que ens anuncien el canvi d’any. Aquesta tradició es celebra, segons els entesos, des de 1909. L’origen sembla ser que es tracta d’una collita extraordinària que van tenir els viticultors de la Vall de Vinalopó (Alacant) on son els únics que, per aquestes dates, compten amb fruits frescos disponibles pel consum. A fi d’evitar llançar tota la collita es va pensar: tothom a consumir raim per cap d’any !!. Es a dir, una motivació principalment econòmica.



Però no tothom pensa igual, ja que segons el comentari de Lluis Gonzalez, director del Consell Regulador del Vinalopó, a principis de segle la gent passava fam de veritat i, amb la tecnologia existent, era molt difícil tenir un excedent alimentari, tenint en compte de que les collites no eren massa grans.



El president del mateix Consell Regulador, Josep Bernabeu, tampoc sembla molt per la tasca de defensar aqueta hipòtesi a l'opinar sobre el tema. El fet es que crida l’atenció de que en la premsa de l’època (1/1/1911) ja s’explica del “extraordinario júbilo” amb que la ciutat de Madrid acaba de celebrar l’entrada de l’any nou, amb un final de redacció en que s’eplica com “la tradicional costumbre de comer uvas a las 12 en el reloj de la torre de Gobernación”. Si hagués estat una tradició recent no es tindria per un costum tant assentat, no trobeu ?.



El cas es que tot sembla que les estratègies de marketing han donat un bon fruit pel raim d’aquesta comarca. Fins i tot es va permetre instaurar, entre 1918 i 1920, la mesura de conservar aquest raim amb paperina –alguns diuen per evitar els efectes d’una plaga que va afectar a aqueta varietat a principis de segle- però que el cas es que endarrereix la maduració del fruit i permet que es mantingui en condicions per ser consumida a finals del Desembre de cada any.



Sigui com sigui, des de 1962, en que TVE retrasmet les campandes a la Puerta del Sol de Madrid, la tradició s'ha extès per arreu i ja compta amb molts seguidors per tota llatinoamèrica ...



Recull de premsa:




Cien años comiendo las uvas (Cadena Ser)


Un millón y medio de kilos de uva fresca se consumirán esta Nochevieja en España (El Mundo)



Los españoles despiden el año con dos millones de kilos de uva del Vinalopó (ABC)


Cumplirá un siglo tradición de las uvas en Año Nuevo (El Universal)



La tradición de las uvas de Nochevieja cumple un siglo (Periodico Mediterraneo)



La tradició del raïm de Cap d'Any compleix un segle (Periodico de Catalunya)


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Installed by CahayaBiru.com