Com els cavalls van configurar les civilitzacions, una història no convencional

Publicat per Dreamer dijous, 4 de desembre del 2008

Un nova edició d'un llibre clàssic pel que fa a la història dels cavalls i l'home ha sortit a la llum aquest any. Es tracta de l'obra "Horse: How the Horse has Shaped Civilizations" de l'autor J. Edward Chamberlin, professor de English and Comparative Literature de la University of Toronto. Es també un criador de cavalls i com a aficionat s'ha dedicat a recollir històries sobre la relació entre els cavalls i l'home al llarg del temps.

Chamberlin te com a objectiu principal el convèncer els lectors que els cavalls son l’element més significatiu que hem tingut en unir a la societat. Mes que la premsa, telèfon o la televisió, malgrat textos que demostren el contrari. El llibre comença amb una visió de conjunt de la història evolutiva dels cavalls i la perspectiva que es tenia als anys 30 del segle passat, considerant com un cavall anomenat “Ocell Gran” s’assabentava de la travessia de l’Estret de Bèring per part dels seus avantpassats amb una campana que envoltava el seu coll. A partir de llavors no es una tasca fàcil recobrar la confiança dels lectors. Els episodis equins es van acumulant al llarg de tota l’obra amb declaracions com "Realizing that horses have that space...on which a piece of bone or metal could rest was one of humanity's great discoveries”. En comptes de relatar la importància dels cavalls en la història humana, Chamberlin es juga el seu relat en un terreny poc assentat: Horses are both a walk in the storm and a shelter from it, and they take us closer to the world by taking us further away" exposa en la seva obra.


El llibre de Chamberlin te mes un valor en descriure les connexions emocionals profundes entre éssers humans i cavalls, que supera pròpiament les civilitzacions. La seva discussió de peces històriques i artístiques que descriuen cavalls mostra que el nostre respecte pel cavall ha existit molt de temps abans de la història enregistrada, tot i detallant les sensacions positives que els cavalls ens han evocat i provocat. Hi trobarem també gran quantitat d’anècdotes històriques que inclouen dibuixos de Genghis Khan, Napoleó i les relacions duradores d'Alexandre el Gran amb els seus cavalls.


Globalment, es un llibre que relata l’esperit dels cavalls des d’un punt de vista tant terrenal com mitològic. Per alguns pot ser inclús mes un assaig filosòfic o també liric de la relació entre humans i cavalls on l’eloquència de l’autor predomina per damunt de la història.



Horse: How the Horse Has Shaped Civilizations /  by J. Edward Chamberlin.- New York : Bluebridge, 2008.- ISBN:  978-1933346137 (des d'Amazon)

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Installed by CahayaBiru.com