La mort negra d'Orient (higiene i fi del món al s. XIV)

Publicat per Dreamer dissabte, 21 de juny del 2008



Fa uns dies ( 10/06/2008 ) a el diari "Publico" sortia un article signat per Beatriz Labrador amb el títol següent: "La muerte negra de Oriente: en el siglo XIV la peste se llevó más de 20 millones de personas y desencadenó una ola de terror y superstición" (també podeu consultar la versió en línia).

L'article ens retrotrau a 600 anys enrera quan en plena Edat Mitjana el terror de la peste negra -també coneguda incialment com a mort negra - va envair a occident. Considerada una de les pandèmies que han saccejat mes fortament la humanitat. El brot de la pesta es creu que es va originar a les estepes de l'Asia Central. Els tàrtars van ser els que la van exportar al voler envair la ciutat de Kaffa (actual Ucrània) el 1346. Durant el setge, la malaltia va començar a fer estralls entre les tropes i els tàrtars van catapultar els apestats per sobre de les defenses. Els colons van veure com els cossos que estaven infectats queien dins de la ciutat i l'epidèmia va ser imparable. Itàlia va ser el primer focus on es va extendre la pesta. Mes tard Suissa, Baviera i els Balcans. I cap a l'oest per França i Espanya. Cap el 1348 va envair Anglaterra, Escandinavia i Russia. El comerç de les caravanes orientals de Mesopotàmia, Orient Pròxim i Egipte també es va veure afectat. S'estima que 1/3 dels europeus va morir entre 1348 i 1351 i moltes ciutats van ser delmades.

La por es va estendre per tot arreu. La medicina es trobava indefensa davant la malatia i no sabia quines mesures aportar. Mes tard es va determinar que la pesta bubònica havia estat la causant de l'epidèmia. Però mentrestant van profilerar els moviments espirituals, la creença en la fi del món, i moltes altes supersticions. De fet, també va suposar un revulsiu cap a la millora de les condicions higièniques de la població occidental, la disminució de les fams periòdiques, es va ferir de mort el sistema feudal i l'home va retornar a creure en si mateix davant la divinitat opressiva donant origen al Renaixament.

A la imatge podeu veure el quadre conegut com "El triomf de la mort" (Pieter Brueghel "el vell" - 1562)

Webs d'interès:
Black Death and plague 'not linked'
http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/1925513.stm
La muerte negra / Jose Lopez Jara (Biblioteca Gonzalez de Berceo)
http://www.vallenajerilla.com/berceo/lopezjara/muertenegra.htm
Peste (Historie sur le web)
http://www.histgeo.com/medievale/peste.html
La peste (Bibliotheque Unviersitaire de Medecine)
http://www.bium.univ-paris5.fr/histmed/medica/peste.htm

Bibliografia sobre la "Pesta negra" a les biblioteques universitàries catalanes

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Installed by CahayaBiru.com