Al voltant de la Biblioteca del Patrimoni sobre la Biodiversitat

Publicat per Dreamer dimecres, 11 de juny del 2008

Deu biblioteques de museus d'història natural, botànica, i altres institucions de recerca s’han unit per formar el Projecte de Biblioteca d'Herència Biodiversitat. El grup està desenvolupant un pla operatiu per digitalitzar la literatura publicada sobre biodiversitat contemplant desde diferents perspectives. Aquesta literatura estarà disponible a través d'una "Biodiversity Commons" o eina per protegir els drets d'us de tercers del material incorporat. Institucions que participen:

•    The Field Museum (Chicago, IL)
•    American Museum of Natural History (New York, NY)
•    Harvard University Botany Libraries (Cambridge, MA)
•    Harvard University, Ernst Mayr Library of the Museum of Comparative Zoology (Cambridge, MA)
•    Marine Biological Laboratory / Woods Hole Oceanographic Institution (Woods Hole, MA)
•    Missouri Botanical Garden (St. Louis, MO)
•    Natural History Museum (London, UK)
•    The New York Botanical Garden (New York, NY)
•    Royal Botanic Gardens, Kew (Richmond, UK)
•    Smithsonian Institution Libraries (Washington, DC)

Les biblioteques que participen compten amb uns dos milions de volums de literatura sobre biodiversitat recollida durant 200 anys per donar suport al treball de científics, investigadors, i estudiants en les seves institucions i per tot el món. Les 10 biblioteques membres de la Biblioteca d'Herència Biodiversitat (BHL) compten alhora amb unes 1.124 milions de pàgines de literatura taxonòmica clau disponible per la web.

El BHL proporcionarà contingut bàsic, important per la recerca immediata i per a iniciatives diverses sobre la bionformàtica . Per primera vegada en la història, la bibliografia bàsica sobre història natural i botànica estarà disponible a una audiència global. L'accés en xarxa a aquestes col.leccions té l’objectiu també de proporcionar un benefici substancial per científics i polítics de la ciència del tercer món.

Molta de la  literatura publicada que es preten recopilar és rara o se n’ha limitat la distribució global. D'una perspectiva erudita, aquests documents són d’un valor excepcional perquè el camp de la biologia sistemàtica depèn -- més que qualsevol altra ciència – de la literatura històrica. La "vida mitjana" de la literatura d'història natural és més llarga que la de qualsevol altre camp científic. L'anomenat "índex de decadència" d'aquesta literatura és molt més lenta que en uns altres camps com la biotecnologia.

Accés obert: El Projecte de BHL s'esforça per establir un corpus essencial de publicacions digitalitzades a la xarxa presentant la biodiversitat històrica. Aquest material estarà disponible per a l'accés obert i per un ús responsable com a part d'un “Biodiversity Commons global”. Aixi mateix, es pretén treballar per la comunitat taxonòmica global, titulars de drets d’autor, i unes altres parts interessades per assegurar que aquesta literatura patrimonial estigui disponible a tothom.

Associació:El Projecte de BHL ha de ser un projecte pluri-institucional perquè cap museu d'història natural o biblioteca de jardí botànic no té el corpus complet de literatura de llegat, ni tan sols dins dels seus camps d’especialització. Tanmateix, en conjunt, la suma de totes les col.leccions representa un grup únic i complet de la literatura sobre el tema.

Més informació:

•    Per preguntes o mes informaicó sobre el Projecte de la Biblioteca del Patrimoni de la Biodiversitat adreçeu-vos al correu: BHL@si.edu
•    Fullet sobre el BHL

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Installed by CahayaBiru.com