El professor Alfons Zarzoso, des del Museu d'Història de la Medicina de Catalunya, ens invita a vistar l'exposició “Las figuras del Museo Olavide” dins el marc del XXXVI Congrés Nacional de Dermatologia i Venereologia ( 11 a 14 de juny de 2008 ) que s’ofereix de forma pública i gratuïta a tothom que hi estigui interessat.

L’exposició està allotjada a una sala especialment habilitada situada al Nivell 1 del Palau de Congressos, al costat de l’Àrea d’Acreditació, de la ciutat de Barcelona. (això es troba a Fira de Barcelona * Recinte de Montjuïc * Av. Reina Maria Cristina, s.n. * Metro Plaça Espanya).

L’entrada és lliure, però amb un horari restringit als dies següents:

Dimecres 11 de juny: 12.00-14.00h i 16.00-20.00h
Dijous 12 i divendres 13 de juny: 10.00-14.00h i 16.00-20.00h
Dissabte 14 de juny: 10.00-13.30h


Aquesta és una oportunitat única a Barcelona per tal de gaudir d’un material històric, completament restaurat, d’un immens valor patrimonial.

Què és aquest Museu Olavide i què són aquestes figures?

Aquest Museu porta el nom del metge José E. Olavide (1836-1901), especialitzat en Dermatologia a Paris, al costat de Trousseau, Velpeau i Moissoneuve. En tornar a Madrid, Olavide fa obra pròpia del coneixement aprés: la representació visual com a eina d’anàlisi, d’objectivació i de difusió s’esdevé en l’àmbit de la dermatologia clínica. Il•lustracions, fotografies, fototípies i escultures en cera recullen el món dermatològic normal i patològic viscut per Olavide a finals del segle XIX.

Les figures que es presenten en aquesta exposició són una petita mostra de les escultures en cera, totes restaurades, d’una col•lecció de més d’un miler de peces que s’instal•là a l’Hospital de San Juan de Dios de Madrid el 1882, fins desaparèixer el 1967. Un seguit de trasllats sepulten, malmeten i fan perdre part de la col•lecció. Des del 2002, un equip de metges del Museo de Antropología Médica y Forense de la Universidad Complutense i de l’Academia Española de Dermatología y Venereologia han iniciat un projecte de recuperació, restauració, estudi i difusió d’aquesta espectacular col•lecció.

És aquesta una oportunitat per a reflexionar sobre les diferents formes de representació visual en ciència. Des del segle XVII s’assisteix a una eclosió de manifestacions a partir de l’execució d’espècimens, que permeteren col•leccionar i exhibir mitjançant la producció de preparacions anatòmiques, normals i patològiques, naturals, humides o seques, i artificials, en materials diversos com la fusta, la cera, el guix o el cartró-pedra. Això no obstant, la il•lustració mèdica mantingué la vigència. A aquest fet contribuïren, des del s. XVIII, la incorporació de nous mètodes d’impressió, la incorporació del color i l’ampliació d’escales. El gran competidor del segle XIX en el registre de la realitat mèdica fou la fotografia, entès com el nou “art de la veritat”. La mirada mecànica, objectiva, deslliurada de l’intermediari humà, hagué de fer front però a moltes dificultats tècniques des dels anys 1850. Unes i altres formes de representació sobrevisqueren al llarg de les dècades següents.

D’aquesta varietat de representacions se’n desprèn una gran complexitat quant als actors, els mitjans de difusió, els espais de producció de coneixement i els públics d’aquelles representacions. L’anàlisi de les pràctiques científiques, mitjançant la mirada al passat, ens obre les portes a reflexions més lúcides i sobretot més completes sobre la ciència.

Bibliografia sobre Olavide i el Museu:

Recuperación del taller del Museo Olavide: Conceptos y criterios para el diseño
Luis Conde-Salazar Gómez*, Felipe Heras Mendaza*, Amaya Maruri Palacín**, David Aranda Gabrielli**
Medicina y Seguridad del Trabajo ( v.54 n.210 Mar. 2008 )

Museo Olavide: Historia, Recuperación, Escultores Y Estado Actual
Luis Conde-salazar Gómez, Felipe Heras Mendaza
Revista Cientifica Sociedad Ecuatoriana de Dermatologia (v 4, No.2 - Dic 2007 )

Olavide y las raíces de la dermatología española
X. Sierra Valentí
Revista Internacional de Dermatología y Dermocosmética Clínica. (Octubre 2001)

Museo Olavide (Madrid) -Blog Historiadelamedicia.org-

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Installed by CahayaBiru.com