El proper dimarts 20 de maig presentarem el nou volum Regiment preservatiu e curatiu de la pestilència, de Lluís Alcanyís, de la col·lecció Els Nostres Clàssics i en edició crítica de Jon Arrizabalaga.

El Regiment preservatiu e curatiu de la pestilència del metge convers Lluís Alcanyís (Xàtiva, c. 1440 - València, 1506), imprès a València vers el 1490, és, entre les obres redactades originàriament en català i sortides de les premses de la Corona d’Aragó a la darreria del segle XV, el més primerenc dels textos mèdics i el cinquè més antic dins el conjunt de títols científics. Aquest tractat pràctic i d’estil directe constitueix la producció madura d’un dels metges que aleshores gaudia de major prestigi professional a la ciutat de València. Res d’això no privà, però, que el 1504 Alcanyís fos acusat de judaïtzar, apartat de tots els seus càrrecs i processat, com tampoc que, després de més de mil dies a les presons de la Inquisició, fos cremat viu en un acte de fe que tingué lloc a València el 25 de novembre de 1506 i que havia estat precedit per l’ajusticiament, catorze mesos abans, de la seva dona Elionor, acusada de càrrecs semblants pel Sant Ofici.

A presentació hi participaran Jon Arrizabalaga, curador del volum, Oriol Junqueras, historiador, Carles Duarte, director de la Fundació Lluís Carulla, i Joan Santanach, coordinador de l’Editorial Barcino. L’acte tindrà lloc a les 19 h a la sala d’actes de la Residència d’Investigadors del CSIC-Generalitat de Catalunya, al carrer Hospital, 64, de Barcelona.


Versió en línia de la seva obra a Wikisource

Bibliografia sobre Lluis Alcanyís i la seva època

- Lluís Alcanyís, 500 anys : Xàtiva, ¿1440?-València, 1506 ; textos de Agustí Ventura i Conejero ... [et al.] ; transcripció de Antoni Ferrando i Francès, Manuel Sanchis Guarner, Enric Miquel Prats i Benavent.- Ed. facsímil.- Xàtiva : Ulleye, 2006.- 115 p. (Una Ullada a la història).- Inclou reproducció facsímil i transcripció de: Trobes en lahors de la Verge Maria, València: [s.n.], 1474 [i].-Regiment preservatiu e curatiu de la pestilència, València : Nicolas Spindeler, 1490 .- Textos en català i llatí.- ISBN: 978-84-930828-5-7 .-ISBN: 84-930828-5-6
- Asensi i Botet, Francesc .- Lluís Alcanyís: poeta, metge, mestre i víctima ; discurs de recepció de Francesc Asensi i Botet com a membre numerari de la Secció de Ciències Biològiques, llegit el dia 21 de desembre de 1998.- Barcelona : Institut d'Estudis Catalans, Secció de Ciències Biològiques, 1998.- 27 p. : il. ; 24 cm.- ISBN: 84-7283-422-0

- Daniel Benito Goerlich
A la memòria de Lluís Alcanyís: en el V centenari de la seua eixida d'aquest món


- Metges, cirurgians, barbers i apotecaris: l'assistència médica a la València baixmedieval
Carmel Ferragud i Domingo


Ambdós articles a:
Mètode: Revista de difusió de la investigació de la Universitat de Valencia, ISSN 1133-3987, Nº. 53, 2007
(Exemplar dedicado a: Cartografia) , pags. 48-57

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Installed by CahayaBiru.com