Pasteur, en una col.lecció de Quiosc !

Publicat per Dreamer diumenge, 18 de maig del 2008

Sembla mentida però es veritat. Els diaris "El Mundo" i "Expansion" ofereixen des de fa temps als seus lectors una col.lecció de llibres nomenada "Grandes Pensadores" que es força interessant, assequible (12,99 €) i amb criteris científics contrastats. Podem estar o no d'acord amb les línies edtiorials d'aquests diaris però les promocions que esta treient darrerament el diari "El Mundo" valen la pena. "Grandes Pensadores" ja fa temps que esta sortint. Inicialment van ser 21 filòsofs i intel.lectuals entre les que destaquen els clàssics Socratres, Plato
Sant Agusti, Sant Tomàs però també figures com Immanuel Kant, Charles Darwin, Sigmund Freud
. Degut a l'èxit de la iniciativa aquesta s'ha perllongat amb 15 títols mes entre els quals hem escollit el de Pasteur perque veieu els continguts i plantejament de l'obra.
Tots els volums de la col.lecció consten d'una part de "Vida i obra" en la que es detalla la biografia del personatge objecte d'anàlisi, amb dades i il.lustracions que permeten al lector situar el personatge en el seu context i en les inquietuts vitals del moment. A continuació trobarem una secció nomenada "Pensament" es detallen els elements conceptuals necessaris per assimilar sense gaires dificultats allò que l'autor preten comunicar-nos. Finalment, cada volum consta d'una secció coneguda com "Escrits" amb una selecció de les obres de l'autor traduides per especialistes.

Pel que fa al títol de Pasteur,de l'apartat "Vida i Epoca" n'es rsponsable Diego Gandara i de "Pensament i Obra" l'historiador Françoise Dagognet. La presentació corre a càrrec del catedràtic i eminent historiador de la ciència José Manuel Sánchez Ron.

Son 63 pàgines sobre la seva vida amb documents complementaris com "Pasteur cortesà", "Begudes Alcoholiques", "El Laboratori de Pasteur". A continuació el seu pensament queda recollit fins la pàgina 202, dividida en tres part "Els precursos, doctrines i instruments", "Aplicació i confirmació:la fermentació", "Reinici i ampliació de la controvèrsia: l'origen dels gèrmens". Tot seguit es fa una selecció dels seus escrits, una cronologia i bibliografia sobre l'autor.

Louis Pasteur (1822-1895) representa el màxim representant científic de la França postnapolònica, en la que la industria i la recerca van plegades vers el progrés de la humanitat. Pasteur va ser un científic polifacètic però va destacar per l'estudi dels microorganimes causants de la fermentació, alcoholica, butírica o làctica, tot i demostrant que l'eliminació dels microorganismes anula el procés de fermentació, tècnica coneguda com a procés de pasteurització. Destaca així mateix en la seva teoria de l'existència de gèrmens que li va permetre desenvolupar una vacuna contra la ràbia en els gossos i per l'antrax a les ovelles, que es van aplicar amb èxit en els éssers humans. Juntament amb Robert Koch se'l considera el pare de l'actual Microbiologia

Dins aquesta segona fornada de títols podreu trobar personatges com Einstein, Ramon y Cajal, Newton, Von Humboldt, Galileo-Galilei, Lavoisier, Kepler, Copèrnic, Pierre i Marie Curie ... En fi, altament recomanable per tenir un compendi dels grans pensadors, científics o no que han configurat la cultura i l'evolució científica d'Occident.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Installed by CahayaBiru.com