Una entrevista a Fernandez-Armesto, historiador entre fogons

Publicat per Dreamer divendres, 21 de març del 2008

Fa poc, a “El Publico”, un diari recent pero que aviat ha aconseguit el seu espai, entre els lectors amb continguts especials i poc retòrics com acostumem a trobar en la resta de premsa a l’us, ha fet una entrevista a Felipe Fernandez Armesto (10/03/2008). Un historiador que, com molts d'altres, ha trobat fortuna fora de les fronteres espanyoles i s'ha vist recompensat.

Segons ell aborda el tema de la historia del menjar perque “estaba casi abandonado por los historiadores y a fin de cuentas es el aspecto más fundamental de la vida, porque no hay vida sin comida”. Fins ara ha estat treballant al Dpt. d’Història de la Tufts University (Boston – USA)


L’historiador reflexiona sobre el fet de que si be tots els animals mengen, l’Homo Sapiens es l’unic ue ha creat una cultura pròpia a base de la preparació dels aliments. Continua tot dient que si be es creu que altres hominids podrien haver utilitzat el foc, nomes la nostra espècie se l’ha pogut vincular amb el foc, aproximadament amb la seva emergencia fa uns 150.000 anys. I segueix tot dient que amb el conreu de l’agricultura i ramaderia l’home ha canviat radicalment el planeta terra: “Hemos logrado influir en el medio ambiente desafiando a la evolución, creando especies que son producto de un proceso de selección basada en los objetivos del ser humano, convirtiendo desiertos en jardines y jardines en desiertos...”.


Però sembla que a Fernadez Armesto li va això de la pol.lèmica. En contra de l’opinió majoritària dels científics que expliquen que la ingesta de carn i el seu valor proteic va influir en el tamany i la capacitat del cervell, ell ho rebat tot dient “cerebros pequeños son capaces de abarcar grandes pensamientos” i, en canvi li atorga un valor afegit en el fet de contribuir a “forjar comunidades”. I continua la seva” llibertat de càtedra”, tot expressant que el canibalisme es una cosa normal: “Es interesante moralmente, yo no veo nada en contra del canibalismo, siempre que el cadáver que te pongas a comer haya muerto antes de un modo decente… Es algo normal en las sociedades humanas; casi todas lo han practicado en una etapa determinada de su historia


Evidentment tothom te dret a opinar, i a optar per una explicació o un altra. Fernandez-Armesto es autor de diverses obres , algunes d'elles a les biblioteques catalanes, i també ha estat objecte d’algun incident del que s’han fet ressò els mitjans.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Installed by CahayaBiru.com