Etruscs, avantsala de la nostra civilització

Publicat per Dreamer dimecres, 19 de març del 2008

Ahir vaig anar a l'Exposició del Caixa Fòrum sobre la civilització etrusca. El titol: "Prínceps etruscs. Entre Orient i Occident". Es tracta d'un retrat d'aquesta civilització en el seu període de màxim esplendor, entre el segle VIII i el III a.C. Hi havia gent arreu, ben plena. Des d'àvies esperant a fer el brenar fins a grups escolars i col.lectius. Es una exposició altament recomanable que al final et deixa amb les ganes de saber-ne una mica mes d'aquells essers humans avantsala del gran Imperi Romà.

El seu origen es dels temes que mes s'ha posat en entredit. Ja en l'època clàssica, mentre que Herodot deia que es tractava d'un poble emigrat de l'Asia Menor establert a la Toscana, Dionís d'Halicarnàs defensava que es tractava d'habitants autoctons.

El fet es que existeix una "questió etrusca". Un poble que a començaments del primer mil.leni abans de crist es va assentar a l'actual Itàlia central, entre el Tiber i l'Arno, i que va arribar a dominiar des de la vall del Po i l'Adriàtic fins la mateixa Napols. Eren un poble de princeps i aristocrates que van lograr desenvolupar grans ciutats al voltant de les families nobles, precedent de les ciutats-estat italianes ¿?. Els etruscs van créixer en un moment de gran desenvolupament dels contactes comercials en el si de la Mediterrània. Cartaginesos,Fenicis i Grecs visitaven les seves costes i van aportar a aquesta civiltzació un "estil de vida" orientalitzat que caracteritzarà l'essència de la seva civilització. Les tombes dels princeps etruscs ens recorden a les del emperadors assiris, amb la seva simbologia de peces zoomorfes i una abundant presència d'èquids, que van promoure amb el seu gust per les competicions eqüestres. Un tret distintiu de la civilització etrusca respecte a les civilitzacions coetànies del moment es la llibertat dels seus individuus i la presència de la dona en diferents activitats públiques al costat dels homes. Volem també destacar la representació de l'espectacular Necròpolis de Triclini (Tarquinia) que ocupa un lloc destacat a l'exposició.

He aprofitat i hem comprat el llibre de Lara Peinado, Federico "Los Etruscos, pórtico de la historia de Roma". (Madrid : Cátedra, 2007) que ens amplia moltes de les pistes que hem vist a la mostra. Pel que fa als animals hem de dir que hi una abundant documentació de la caça de senglars, cèrvols, ànecs, donat que sembla que hi havia moltes zones pantanoses, propicies pel desenvolupament d'aquesta activitat. La "Tomba della Caccia e della Pesca" (Tarquinia) es un exemple d'aquest comentari.

Interessats en l'art etrusc visiteu: Etruscan art (Rozmeri Basic / University of Oklahoma ), Etruschi (Canino.info), Etruschi (Agmen comunicazione). I per la civilitació etrusca: Etruschi in Italia (Ministero per i Beni e le Attivita Culturali), Civilizacion Etrusca (Encarta), i l'article de: Los origenes de Roma: Los etruscos /Por Antonio Pérez Largacha- Universidad de Alcalá. Les biblioteques universitàries catalanes tenen també abundant bibliografia sobre història dels etruscs, i art etrusc.

Aprofiteu qeu s'acaba el 4 de maig. Una bona excusa per visitar Barcelona si sou de fora !

1 comentaris:

  1. Jo tb he vist aquesta exposicó i em va semblar xula, tot i que molt poc explicativà ds d'un punt de vista històric, era molt en plan: "Hete aquí LA PIEZA", enfocada excesivament des d'una òptica artísca pel meu gust, vaja!

Publica un comentari a l'entrada

Installed by CahayaBiru.com