Mastins, una història mil.lenària arriba als blogs

Publicat per Dreamer divendres, 21 de març del 2008

Des de WorldHistoryBlog ens arriba la noticia de l'article sobre la historia dels gossos mastins escrit per Autumn Louther A Brief History of The Mastiff Breed que troba un complement amb el de Diane Mackenzie amb el títol A Short History Of The Mastiff Dog
El primer es centra el els mastins a Gran Bretanya i cita els origens celtes d'aquesta raça de gossos. Quelcom que ens resulta bastant poc creible quan la major part dels tratadistes posen l'origen dels mastins en els molossos assyris que, a través dels fenicis, van ser desembarcats al continent europeu i van originar multitud de races de gossos de gran tamany.
Els mastins van començar a ser gossos de caça i guerra que s'extengueren per tot el mon. Des de les legions d'Hannibal en el seu desembarc cap a la conquesta de Roma fins els exèrcits de Kublai Khan que entrenava aquesta raça per les seves conquestes.
A Gran Bretanya, el segle XI son una de les poques races registrades per nom i son usades tant com a protecció com per la caça del cèrvol i l'os. Mes endavant també serien utilitzades com a espectable de lluuita entre toros i mastins que va ser prohibit sobre el 1830. Actualment es una raça familiar que també s'utilitza com a gos de gurada, observador, rescat. Aquesta raça va saltar a la fama amb la pelicul.la Turner & Hooch (Socis & perdiguers, Socios & sabuesos) protagonitzada per
Tom Hanks i el mastí francés Beasley.
L'article de Autumn no deixa de ser un pretext per visitar la seva web que promociona el seu llibre pero esta donar-hi una ullada i coneixer tambe la web Ezine articles ,una plataforma que pretén fer difusió d'articles originals a experts en un tema i que es difon a editors de revistes que poden adoptats en les seves publicacions.
Molta informació per passar llarga estona llegint ...

Si teniu mes interés sobre saber quelcom d'aquesta raça mil.lenària podeu visitar:

The History of the Mastiff

Mastiff Dog Breed Origin and History

Mastiff Dog - A History Course

Mastino History

The Origins of the Dogs (Naturhistorische Museum Bern)

Historia del Bullmastiff
de Lima-Netto, Christina

El origen de los mastines ibéricos: La trashumancia entre los pueblos prerromanos de la Meseta
Luis Gerardo Vega Toscano, María Luisa Cerdeño Serrano, Belén Córdoba de Oya
Complutum, (Nº 9, 1998) , pags. 117-136

Asociación Española del Perro Mastín Español

1 comentaris:

  1. Xavi Says:
  2. Com tu, discrepo de l'autora del Mastiff, doncs el diagrama de fluxe històric cinològic no em quadra. Primer, no sabia que els fenicis haguessin arribat a UK (a fer què i quan de temps), i, segon, al sud d'Europa tenim les 2 morfologies de Molossoids: tipus LGD i tipus Presa; ells només en tenen la de presa.

    Es podria intentar verificar una teoria paralel.la a la dels Index d'Arcaïsme per Oví-cabrum, per aquestes races (difusió concèntrica a partir de la zona d'orígen: els morfotipus més allunyats de l'orígen són els més antics -abreujant-). Una altre hipòtesi per una tesi doctoral/article congrés veterinària: Perquè no hi han Molossoids tipus LGD al nord d'Europa i si al sud? (tradició ramadera d'oví?).

Publica un comentari a l'entrada

Installed by CahayaBiru.com