Els cavalls van ser domesticats al Kazakhstan fa 5500 anys

Publicat per Dreamer dissabte, 14 de març del 2009

Recentment s'ha publicat a Science un descobriment arqueològic de gran trascendència que ve a demostrar  l'antiguetat una mica mes llunyana de la domesticació del cavall. Segons aquestes noves troballes sembla ser que ara fa uns 5500 anys (3500 aC) el poble de la tribu Botai -entre l'actual Federació Russa i Kazakhstan- va passar de caçar cavalls salvatges a domesticar-los. Anteriorment ja s'havia suggerit la domesticació dels èquids cap el 2500 aC també a l'Asia Central. Però ara sembla que podem disposar de noves dades que demostren la presencia d'una primera domesticació de l'espècie a les valls del riu Iman-Burluk (afluent de l'Ishim)

Però, com s'ha pogut datar novament aquesta evidència de domesticació equina ?. Un equip internacional format per representants angelsos, francesos, nordamericans, russos i del Kazakhstan, entre els quals hi ha la famosa arqueologa Sandra Olsen, han establert tres fronts d'investigació:

- Anàlisi òssia: Han analitzat mètricament els ossos metacarpians dels cavalls d'aquests periodes molt mes prims que els dels seus congeneres salvatges d'èpoques posteriors.

- Patologies dentàries: Algunes patologies òssies a les dents dels animals demostren que podien haver estat embridats i cavalcats pels Botai.

- Restes greixos a ceràmica: Les anàlisis de greixos en les ceràmiques de Krasnyi Yar poden demostrar que
els membres d'aquestes tribus podien processar la llet de les eugues ja domesticades. Encara avui dia els Botai prenen koumiss, una beguda alcohòlica elaborada a base de llet d'euga fermentada.

Ens agrada saber pero que passava a altres parts del mon en aquestes èpoques tan llunyanes. Doncs veureu, A Sumèria es creen les primeres tauletes cuneiformes on es posa en evidència la practica medica regualda -taula mèdica de Nippur que recull receptes de medicaments; l'emperador Shen Nong a la Xina descobreix la fitoteràpia; i al Pròxim Orient comença l'Edat del Bronze amb la primera obtenció de metalls (Fonts: Timetables of Medicine / Roy Porter ; Cronica de la Medicina; Cronologia d'història del món).

Uns cavalls que eren molt utils per aquells pobladors de les  estepes asiàtiques ja que podien menjar herba en terrenys completament nevats, tot al contrari de les cabres, ovelles i vaques domesticades anteriorment. Els cavalls son una espècie animal cronològicament tardana en quant a la seva domesticació si la comparem amb altres animals de granja habituals -vegeu taula de domesticació.  Els  domesticats pels Botai van constituir un esdeveniment clau  no tant sols per aquesta tribu sinó també per la humanitat en general. Per la tribu assiàtica, els seus membres van poder començar a alimentar-se amb llet de les eugues i utilitzar la seva força com a instrument de càrrega. Però per la humanitat en general, els cavalls domesticats s'associen amb l'expansió de la cultura i llenguatges indo-europeus, la metalurgia del bronze i les formes mes especialitzades de guerra.

Complementem aquesta noticia amb diverses fonts d'informació seleccionades.

Article orginal de la revista Science el podeu llegir:

The Earliest Horse Harnessing and Milking / Alan K. Outram, Natalie A. Stear, Robin Bendrey, Sandra Olsen, Alexei Kasparov, Victor Zaibert, Nick Thorpe, Richard P. Evershed2
Science 6 March 2009: Vol. 323. no. 5919, pp. 1332 - 1335

- Articles en línia sobre domesticació de cavalls (accessibles a través de les xarxes universitàries catalanes) :

Botai and the Origins of Horse Domestication / Marsha A. Levine
Journal of Anthropological Archaeology 18, 29–78 (1999)

Domestication of the horse: Genetic relationships between domestic and wild horses / Tatjana Kavara, and Peter Dovčb
Livestock Science Volume 116, Issues 1-3, July 2008, Pages 1-14

Widespread Origins of Domestic Horse Lineages / Carles Vilà,Jennifer A. Leonard, Anders Götherström, Stefan Marklund, Kaj Sandberg,Kerstin Lidén, Robert K. Wayne, Hans Ellegren
Science 19 January 2001: Vol. 291. no. 5503, pp. 474 - 477

First to Ride / by William Speed Weed
Discover ,march issue, (2002)  (lliure accés)

Horse, Domestication of the /  Marsha A. Levine  The Oxford Companion to Archaeology. Brian M. Fagan, ed., Oxford University Press 1996. Oxford Reference Online. Oxford University Press.

- Llibres sobre domesticació de cavalls:

Fossil Horses: Systematics, Paleobiology, and Evolution of the Family Equidae (Paperback)
by Bruce J. MacFadden .- Cambridge University Press (August 21, 2008) .- 384 pages .- ISBN-10: 0521477085

The Horse, the Wheel, and Language: How Bronze-Age Riders from the Eurasian Steppes Shaped the Modern World [ILLUSTRATED] (Hardcover) / by David W. Anthony .- Princeton University Press; illustrated edition edition (November 19, 2007) .- 566 pages.- ISBN-10: 0691058873

The Horse in the Ancient World (Hardcover) / by Ann Hyland (Author)
Publisher: Sutton Publishing, 2003 .- 240 pages.- ISBN-10: 0750921609

Horses and humans : the evolution of human-equine relationships / edited by Sandra L. Olsen ... [et al.]
Publicació Oxford : Archaeopress, 2006 .- 375 p.- ISBN 1841719900

i altres llibres sobre arqueologia i domesticació dels cavalls

1 comentaris:

  1. EffemnRom Says:
  2. Great site this achv.wordpress.com and I am really pleased to see you have what I am actually looking for here and this this post is exactly what I am interested in. I shall be pleased to become a regular visitor :)

Publica un comentari a l'entrada

Installed by CahayaBiru.com