Ars Medica, una exposició sobre la salut a l’època romana

Publicat per Dreamer dijous, 26 de febrer del 2009

arsmedicaEl passat diumenge dia 22 de febrer, s’inaugurava al Museu de Sant Boi una exposició dedicada a la medicina en època de l’Imperi RomàArs Medica, la medicina a l’època romana”. Es una exposició produïda pel mateixa museu mateix i que es podrà visitar fins a l’abril a les Termes Romanes de la població de Sant Boi.



Ars Medica” fa un recorregut recorregut didàctic sobre l’art de guarir tal i com s’entenia en l’antiguetat clàssica, des de la seva concepció inicial vinculada amb la religió i la màgia fins a l'aparició de la medicina com a ciència. Els nostres avantpassats relacionaven la medicina amb el fets immaterials, i els homes que dominaven l’art de guarir trobaven l’origen de les malalties en els pecats o en els càstigs divins. Amb tot, ja en temps prehistòrics les plantes curatives ja s’incorporen en els coneixements de la pràctica pre-mèdica. I la figura del metge s’inicia tot i aplicant les primeres pràctiques homeopàtiques. No serà fins a més endavant però, sobretot durant la civilització grega, que la medicina va esdevenir una ciència: el pensament racional i l’estudi i observació de la natura van assentar les bases de la nova concepció de la medicina.



No serà fins al s. III aC que naixerà la figura del metge com l’entenem avui dia. Aquesta mostra que es pot veure a les Termes de Sant Boi fa una revisió sobre la pràctica del guariment a l’època romana, una civilització que va aplicar les primeres pràctiques homeopàtiques amb antídots o contraverins, i on no van faltar els archiatri, metges municipals que estaven obligats a curar els més necessitats gratuïtament. També en el taller es podrà experimentar “directament” amb els estris que feien servir, com preparar un senzill analgèsic per al mal de dents com era la sal amb aigua, la salmorra, o fer una corona de flors contra la migranya.



Podeu consultar bibliografia sobre la medicina en època romana a les biblioteques universitàries catalanes.




Exposició: Ars Medica. La medicina a l’època romana
Museu de Sant Boi (Termes Romanes)
Avda Maria Girona (Cantonada Carrer Hospital)
Del 22 de febrer de 2009 al 18 d’abril de 2009
Termes Romane

Entrada gratuita

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Installed by CahayaBiru.com