Esquelets malalts, una exposició al Museu Egipci de Barcelona

Publicat per Dreamer dimecres, 18 de febrer del 2009









Video “Una exposició d'esquelets mostra les malalties dels primers homes i animals de la història” presentat per  l’ACN (Agència Catalana de Notícies)



Fa poc s’ha inaugurat al Museu Egipci una exposició singular pel seu contingut i diversitat: “Esquelets Malalts. Una visió de la malaltia a través del temps”. Es tracta d’una mostra de 150 peces de diferents ossos d’una gran varietat d’éssers vius: des de trilobits fins esquelets precolombins, passant per vèrtebres de dinosaure, mòmies, malalties congènites, traumatismes, trepanacions, tumors, lesions per violència. Un gran repertori espectacular de les malalties i lesions que han patit homes i animals al llarg de les diferents èpoques històriques (Prehistòria, E. Clàssica, E. Mitjana, E. Contemporània). “Des d’una perspectiva evolutiva, s’evidencia que tots els grans grups de malalties que es pateixen avui tenen el seu origen en èpoques molt antigues i ens han acompanyat gairebé des de l’inici de la vida, perquè inevitablement vida, malaltia i mort són indissociables” ens diuen els comissaris de la mostra: Dr. Albert Isidro. Traumatòleg i Cirurgià de l’Hospital Universitari Sagrat Cor de Barcelona. Paleopatòleg. Grup de Recerca en Osteobiografia, de la Unitat d’Antropologia Biològica del Dept. de Biologia Animal, Biologia Vegetal i Ecologia de la Universitat Autònoma de Barcelona; i Dra. Assumpció Malgosa. Directora del Grup de Recerca en Osteobiografia. Professora de la Unitat d’Antropologia Biològica del Dept. de Biologia Animal, Biologia Vegetal i Ecologia de la Universitat Autònoma de Barcelona.



El guió de l’exposició es variat i suggerent:



- Malaltia abans de l’home modern
- Anomalies congènites
- Infeccions (anàlisi molecular ADN)
- Tumors
- Patologia articular degenerativa i reumàtica
- Traumatismes
- Signes de violència
- Aspectes culturals (trepanacions i momificació)


Pel proper dissabte dia 21 de Febrer ofereixen una mostra temàtica amb conferències i debat amb dinar inclòs sobre “La malaltia a les restes arqueològiques” i “Patologies dels esquelets i mòmies de Sharuna”. En l’article sobre l’exposició aparegut a “El Periodico” amb el títol “Una col·lecció d'ossos desxifra la història de les malalties” podreu llegir aspectes singulars de la mostra que expliquen els seus comissaris.



Dades d’interès:


L’exposició estarà vigent des del 5 de febrer fins el 30 de juny del 2009


De dilluns a dissabtes de 10h a 20h sense interrupció. Diumenges de 10h a 14h.


El Museu ofereix visites comentades a la col·lecció permanent els dissabtes a les 11h (català) i a les 17h (castellà) incloses en el preu de l'entrada. Les visites guiades a l’exposició temporal es poden fer amb reserva prèvia.



Visites concertades per a grups amb inscripció prèvia al 93 488 01 88 o visites@museuegipci.com

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Installed by CahayaBiru.com