ueveterinarianFent una consulta a la web de la Direcció General de Sanitat i Consum de la UE, que sempre sol ser una aventura no sempre exitosa, ens hem trobat una publicació que senzillament ens ha sobtat agradablement. Es tracta d'un llibre que relata la història de la veterinària europea en el decurs dels darrers 50 anys del segle XX i principis del nou segle XXI. No abunden publicacions d'aquest tipus i mes si es tracta d'una obra cooperativa feta per autors reconeguts.


Aquest es un llibre que agradarà a tothom que estigui interessat en la història de la salut i benestar animals de la darrera meitat del segle XX. No obstant també cal contextualitzar els serveis veterinaris de la Comissió Europea (també una pàgina no oficial en català) dins la política de la recerca de la seguretat i qualitat de la cadena alimentària, una de les polítiques clau de la UE dins l’àmbit de les polítiques de consum europeu. Així mateix també es descriu la història del comerç europeu i internacional dels animals i els productes alimentaris, ressaltant quins han estat els reptes i fites assolides en l’àmbit de la salut i benestar animal dels darrers 50 anys.


Potser algun sector de la població pot identificar la salut animal europea amb la crisi coneguda com de les “vaques boges” (BSE-Bovine Spongiform Encephalopathy-). El cas es que aquest clixé no deixa de ser un tòpic, i la salut animal es quelcom molt mes complexe i positiu en tant que la recerca que s’ha fet sobre el tema paral.lelament al procés evolutiu i d’ampliació de la UE. Darrerament el desafiament de la" grip aviar" ha promogut en el si dels països europeus una empenta especial en quant a vigilància i prevenció dels serveis veterinaris a escala mundial.La història del benestar animal també esta ben coberta, no tant sols pel progressiu nivell de millora normativa a Europa sinó també per l’exportació d’una cultura de cooperació en la relació amb altres països amb els que la UE manté relacions.


Robert Madelin, Director General de DG Health and Consumer Protection, comenta que donat que actualment l’estratègia de salut i benestar animal a Europa esta en procés de revisió, aquesta publicació pot ser una contribució valuosa a la comprensió dels estudiants de veterinària, veterinaris en exercici, i especialistes en sanitat animal en general i públic en general per conèixer que s’ha fet fins el moment. Els historiadors també hi poden tenir molt a dir. I per això hem volgut recuperar aquest document en aquest blog.


El llibre comença per una guia del desenvolupament veterinari i zootècnic de la legislació de la UE amb la incorporació d’una història de les polítiques europees començades pels fundadors inicials el 1957 i la seva posterior evolució. Els autors han tingut responsabilitats o han treballat directament en el sector durant aquest període i conèixer força la història recent de les institucions veterinàries europees. L’objectiu docent i institucional està contemplat simultàniament en el llibre, i pot servir tant pels estudiants de veterinària, ciències agràries i alimentàries, com per la preparació de proves selectives en el sector sanitari de salut pública. També pot servir com a punt de partida dels estudis i investigacions sobre la cadena alimentària -producció, recollida i processament dels aliments i del menjar d’origen animal i el control i supervisió d’aquests processos. Igualment la els estudiosos del control sanitari de les epizoòties i l’erradicació de les zoonosis hi podran trobar les eines administratives i de cos legislatiu europeu (acquis) promogudes per la UE per afavorir la salut del bestiar a escala mundial. Especial incidència te la política coneguda com “De la granja a la taula” (Farm to Fork) que emfatitza el procés de seguretat i de globalització alimentària que hem viscut els darrers anys.


Al llarg de les mes de 600 pàgines hi podreu trobar continguts institucionals i de política veterinària de la UE.(Cap. I-III; p-1-61); la distribució geogràfica de les polítiques veterinàries (Cap. IV; p. -112); les malalties animals entre 1957 i 2006 (Cap. V: p. – 211); mesures estratègiques en els sectors de la sanitat animal, veterinària de la salut pública, benestar animal i zootècnia (Cap. VI: p. -298); desenvolupament de la política legislativa veterinària de la UE i del control del mercat intern (Cap. VII-VIII: p. -330); els sistemes informàtics de notificació de malalties i de gestió de presa de decisions (Cap. IX: p.- 360); la implementació de la política en l’àmbit del concepte “De la granja a la taula” (Cap. X: p. -565); evolució dels serveis veterinaris institucionals a la UE i el desenvolupament en els estats membres (Cap. XI-XII: p. -599); establiment i funcions de la Federation of Veterinarians in Europe (Cap. XIII: p. -604); la globalització de la producció, processament i distribució alimentària, normatives d’higiene i sanitat i el futur del sector veterinari (Cap. XIV-XV: p. -619); Annexos (p. -651)


En resum, un llibre de consulta obligada si esteu interessats en investigar la història de la política europea veterinària, agrària o alimentària; i el teniu en format electrònic per no perdre-us cap detall a cost zero:



The EU Veterinarian: Animal health, welfare & veterinary public health developments in Europe since 1957 / European Commission . Directorate-General for Health and Consumer Protection.- Luxembourg: European Communities, 2008.- 655 p. (versió completa); 192 p. (versió abreujada)




Com a complement a aquesta publicació també podeu consultar un document:



50 years of Food Safety in the European Union.- European Communities, 2007.- ISBN 92-79-03827-3.- 50 p.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Installed by CahayaBiru.com