Literatura i ciència a "Els Nostres Clàssics": cicle de conferències

Publicat per Dreamer dilluns, 12 de gener del 2009

literaturaciencia2


El company i historiador de la ciència Jon Arrizabalaga ens fa saber el Cicle de Conferències, d'entrada lliure, que tindrà lloc a la Residència d'Investigadors del CSIC de Barcelona i coorganitzada amb Editorial Barcino amb el títol:  "Literatura i Ciència en "Els Nostres Clàssics".


Els àmbits de la ciència i la literatura, sovint considerats divergents, si no oposats, presenten en realitat uns límits bastant menys definits del que a primer cop d’ull podria semblar. Aquesta constatació, avui encara certa, era especialment evident a l’Edat Mitjana, en què els continguts doctrinals, històrics o científics entraven a formar part amb tota naturalitat d’obres que actualment situem entre les literàries. De la mateixa manera, no era en absolut sorprenent la utilització de recursos retòrics i literaris en llibres que nosaltres consideraríem estrictament científics.


Des que, l’any 1924, va aparèixer el primer volum d’Els Nostres Clàssics», la coŀlecció s’ha caracteritzat per una comprensió àmplia del concepte de clàssic, de manera que ha acollit no únicament els principals noms de la tradició literària catalana, sinó també aquells textos que ajuden a reconstruir el context històric, cultural i, evidentment, científic en què es va desenvolupar la literatura medieval a casa nostra. Aquesta orientació s’ha accentuat en els darrers anys, en els quals la sèrie ha acollit diversos títols mèdics, legislatius o gastronòmics, relacionables en grau divers amb les disciplines científiques i tècniques.


El cicle Literatura i ciència a «Els Nostres Clàssics»(col.lecció d'Editorial Barcino) vol posar de manifest l’estreta relació existent entre els dos àmbits disciplinaris en les obres dels clàssics medievals partint de les darreres edicions aparegudes a la coŀlecció, alhora que ha d’afavorir una reflexió més àmplia al voltant dels contactes i els límits observables entre aquests dos camps del coneixement. Molts d'aquests títols els podeu trobar a les biblioteques universitàries i públiques (col. general, sèrie A, sèrie B)



Organització: Residència d’Investigadors CSIC-Generalitat de Catalunya i Editorial Barcino
Coordinació: Jon ARRIZABALAGA (CSIC) i Joan SANTANACH (Editorial Barcino - UB)

Les conferències tindran lloc a les 19 hores a la Sala d’Actes de la Residència d’Investigadors CSIC-Generalitat de Catalunya


Carrer Hospital 64, 08001 Barcelona. Tel. 93 443 27 59


Conferències:



dilluns, 12 de gener
Germà COLÓN
Al voltant dels Furs de València

dilluns, 19 de gener
Joan SANTANACH
El cuiner, el copista, les seves receptes i els comensals: sobre el Llibre de Sent Soví i altres receptaris medievals

dilluns, 26 de gener
Stefano CINGOLANI
Sobre Lo somni de Bernat Metge

dilluns, 2 de febrer
Jon ARRIZABALAGA
El Regiment de la pestilència (c. 1490) de Lluís Alcanyís a la València del primer Renaixement

dilluns, 9 de febrer
Antònia CARRÉ
Quesits o perquens: misteris desvelats d’un incunable català mal catalogat durant segles

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Installed by CahayaBiru.com