Entre vinyes i tarongers, dues històries de dos aliments en dos llibres

Publicat per Dreamer dissabte, 10 de gener del 2009

Son dues, si, dues històries que relaten la història del vi i la taronja en castellà i anglès respectivament. Volem fer referència a dos llibres que van aparèixer l’any passat sobre dos productes alimentaris bàsics en la cultura mediterrània, el vi i la taronjada. O el que es el mateix, la vinya i la taronja.


El primer l’ha escrit el ja conegut crític i periodista vitivinícola José Peñin. Un autor que gaudeix d’una gran trajectòria que s’inicia el 1975 amb la creació del Club de Selección de Vinos (CLUVE). Mes tard, el 1980, va fundar “Bouquet”, la primera revista de divulgativa de vins a Espanya i el mateix any publicava el “Manual de vinos españoles”. A partir de llavors ja ha publicat una extensa bibliografia especialitzada (busque-la en Derecoquinaria) en la matèria que podeu trobar tambe en algunes biblioteques especializades i públiques. Actualment, dirigeix “Sibaritas” i la “Guia Peñin de los vinos de España” amb edicions paral.leles en castellà-francès-anglès.


Peñin analitza els elements que caracteritzen la trascendència històrica del vi i descriu a mes la seva importànica socioeconòmica en les diverses civilitzacions. El tractament dels continguts es centra fonamentalment en l’àmbit espanyol i es un complement a una altra obra redactada pel mateix autor “Historia de los utensilios del vino” que explora el mon de les eines utilitzades en la producció, elaboració i gaudi d’aquesta beguda. Consulteu els sumaris d'ambdós  llibres al final d’aquesta notícia.


El segón llibre esta redactat per Pierre Laszlo. Professor de química de la Univerité de Liége no es un nouvingut en la redacció bibliogràfica. S’ha especialitzat en llibres de divulgació científica i mediambiental, comptant amb un reconegut prestigi en la matèria i difusió de la seva obra en diferents idiomes. Entre les seves obres destaquem “Salt: a Grain of Life” editat en castellà per la UCM amb el títol: “Los caminos de la sal”. Trobareu la bibliografia de Laszlo en castellà a les llibreries i també a les biblioteques especialitzades i públiques.


Laszlo ens mostra el creixement espectacular i l’extensió que han tingut els cítrics a través del temps i la geografia mundial: des del Sud-est asiàtic sobre el 4000 a. C. a través d'Àfrica del Nord i l'Imperi Romà passant per l’Espanya moderna i Portugal. Els seus exploradors van introduir aquests fruits al nou món durant els anys 1500 en endavant, expandint-se ja arreu del globus. La redacció de Citrus esta feta amb una barreja de rigor científic i curiositat personal, mostrant-nos els diversos papers que els cítrics han jugat en la cuina, l’agricultura, horticultura, nutrició, religió i art –des de les festes als Tabernacles jueus passant per les corts de Versailles, els paisatges de Vincent Van Gogh, els tarongerars de Califòrnia del Sud i la industria del suc actual. Laszlo ha obtingut una crítica desigual no exempta de pol.lèmica però en general amb una notable acceptació.















Sumari: Historia de vino (Peñin)Sumari: Citrus, A History (Laszlo)
- Prólogo.
Origen y civilizaciones del vino
- Hipótesis de los primeros tragos.
- El vino en el mundo egipcio.
- Grecia: nace la cultura vinícola.
- El vino en el Imperio romano.
- El principio del fin del Imperio.
- Los grandes vinos medievales.
Iglesia y religión
- Cristianismo y Mahoma.
- Religiosos y monasterios.
La Península Ibérica y sus vinos
- La Iberia vitivinícola: los primeros vinos.
- Aparecen los vinos de España.
- Las primeras comarcas.
- Los comerciantes de Cádiz y las grandes familias de Jerez.
Vinos viajeros
- El comercio marítimo del vino.
- Grandes vinos oceánicos.
- Los últimos grandes vinos del Mediterráneo.
La aristocracia y el vino
- Nacen los grandes vinos.
- La aristocracia entra en el vino.
- Los vinos efervescentes.
El vino español a partir del siglo XVIII
- La nueva revolución del vino: La Rioja.
- España después de la filoxera
.
- El vino español del siglo XX.
- El nuevo milenio.
Utensilios y sabores del vino en la historia
- Las herramientas del vino.
- El sabor del vino
Acknowledgments
Prologue: Letter to a Fellow Writer

One           Domestication of Exotic Species
1           Introduction, Including a Definition of Citrus Plants and Fruit
2           Transplantation to Europe
3           Acclimatization to the New World
4           Nurturing Citriculture

Two           Mining Value from Citrus
5           California Dreamin'
6           Making Lemonade out of Lemons
7           Drinking the Orange
8           Extracting the Essence from the Peel

Three         Symbolic Extractions
9           Symbolic Meanings of Citrus
10         Images of Citrus in Prose
11         Images of Citrus in Poetry
12         Fruit as Image
13         Preserving Nature-or Changing It?
14         Make It Scarce?

Epilogue: Answer from a Fellow Writer
Selected Notes
Index

Per localitzar correctament els dos llibres preneu nota de la cita:



Citrus: A History / by Pierre Laszlo.- University Of Chicago Press, 2008.- 262 pag.- ISBN: 0226470261

Historia del vino / Jose Peñin.- Espasa-Calpe, 2008.- 510 pag.- ISBN: 978-84-670-2924-6

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Installed by CahayaBiru.com