Els "Tres Tombs", Sant Antoni i els animals

Publicat per Dreamer dilluns, 12 de gener del 2009


traginers2Per aquestes dates es celebra la festivitat dels “Tres Tombs”. Es tracta d’una festa que celebra principalment en els territoris de parla catalana (Països Catalans). Es al voltant del 17 de gener quan és venerat Sant Antoni Abat (també conegut com Sant Antoni del Porquet o del Ruc) en moltes localitats.Inicialment se li atribuí la capacitat de protegir als animals útils en les feines ramaderes. Ara ja s'ha fet extensiu per tot tipus d'animals propers o relacionats amb l'home.


La invocació a Sant Antoni Abat –convé no confondre amb Sant Antoni de Pàdua- s’adreça especialment a promoure la fertilitat dels animals i dels aliments i la purificació del seu cos. De fet es hereva de les advocacions precristianes dedicades a aquests menesters.



Hom creu que l’advocació del Sant es remunta al segle XII, generant un gran nombre de manifestacions festives arreu de l’occident cristià. A Catalunya, Sant Antoni, es també patró del gremi de traginers (persones que transportaven mercaderies d'un lloc a l'altre, en èpoques en que el motor de combustió  encara no s'havia inventat). Per aquest motiu, en les poblacions agrícoles, anys enrera , es paraven les feines del camp i s’engalanaven i beneïen els animals de granja, especialment les cavalleries que passaven al costat de la imatge de Sant Antoni o dels representants eclesiàstics, així com les cavalcades dels “Tres Tombs” que es celebren en diferents localitats. Les desfilades dels Tres Tombs van començar al segle XVIII organitzades tant pels gremis de traginers, llogaters de mules, pagesos, carreters, tartaners, cotxers ...Diverses versions fan que s’especuli sobre la mecànica de la festa: a) Els cavallers aixequen els cavalls i els fan donar tres voltes sobre si mateixos; b) Cavallers i traginers fan donar tres tombs a la capella de Sant Antoni a totes les cavalleries i carruatges; c) Es donen tres tombs a una creu propera a la capella, una per cada gremi.



En les ciutats com Barcelona, també es celebra la festivitat en barris com el de Sant Antoni, on els protagonistes son els animals domèstics que viuen a les cases particulars i en que s’invoca al Sant perquè els guareixi la salut en la resta de l’any. Es a l’Església dels Escolapis de la Ronda Sant Pau on es facilita la benedicció dels animals.



Els animals protagonistes de les festes dels Tres Tombs, cal destacar als nomenats animals de peu rodó: cavalls,  matxos, muls i ases. Una espècie significativa també vinculada amb la iconografia del Sant es el porc. Es diu que pel cristianisme, el porc es un regal del deu de l’Inframón i te la doble funció de ser font d’aliment com de problemes al malbaratar les collites. . Es també època de matança on el garrí era un be de déu a l’hivern de la pagesia de fa segles A Barcelona també tenim la tradició de la “Rifa de Porcs” festa que s’origina, amb la fundació de l’Hospital de Sant Llàtzer pel guariment de leprosos, el frares antonians organitzaven una rifa de garrins. Des d’Any Nou fins a Dijous Gras, treien a passejar els porcs acompanyats per dos músics. Rifa que fa ser continuada per l’Hospital de la Santa Creu fins el 1879 en que el govern central va abolir les rifes locals per instituir al Loteria Nacional.



Fonts utilitzades:


Antic Gremi de Traginers d'Igualada


Barri de Sant Antoni (Antiga.omnium.cat)


Desfilades per Sant Antoni / S. G. / E. C. (El Periodico)


Els Tres Tombs (wikipedia)



Federació Catalana dels Tres Tombs


Festa de Sant Antoni (Etnocat)


Festes de Sant Antoni (Festes.org)


Museu del Traginer


Sant Antoni Abat (wikipèdia)


Tres Tombs : Quan les bèsties s'encomanen al sant dels ases / Jordi Ribalaygue (El Mundo)


Un patrimoni traginer obert a tothom (La veu digital)





2 comentaris:

  1. teresa Permanyer Says:
  2. M'ha semblat una informació molt precisa. Destaco el tema de la rifa del garrí. M'ha agradat saber què hi havia abans de la loteria nacional.

  3. achv Says:
  4. Gràcies Teresa. En efecte sembla que era un costum molt habitual fer rifes per diferents motius. Segurament hi debia haver la seva picaresca i d'alguna manera s'havia de normalitzar per no fomentar abusos. Ens agrada que t'hagi servit i t'animem a continuar participant.
    Vicenç

Publica un comentari a l'entrada

Installed by CahayaBiru.com