Els Cavalls i la Xina en dos llibres: explorant una relació mil.lenària

Publicat per Dreamer dissabte, 27 de setembre del 2008

Volem acabar, de moment, els posts relacionats amb la Xina exposant-vos dos llibres interessants que exliquen la relació que han tingut els cavalls amb aquesta part de la geografia asiàtica. Es cert que des de temps inmemorials, la Xina ha tingut una relació molt estreta amb els èquids, la qual cosa fa que a través dels seus textos i, especialment, manifestacions artístiques, hagin quedat paleses unes mostres de gran valor estètic i cultural. Recerques sobre el tema i exposicions celebrades no fa pas tant han recollit aquests vincles i, des d'aqui, ens en volem fer ressó.

El primer llibre es de Lin YingCelestial Horses”, una obra de Foreing Languages Press que ens explica la relació home-cavall des d’un punt de vista històric i artístic. Lin Ying ha fet una recerca exhaustiva amb el recolzament de l’especialista belga Charles Willemen. Es tracta d'una documentada relació de mostres artístiques de pintura, escultura, ceràmica ... en que es posa de manifest la bellesa de les manifestacions artístiques al llarg de la civiltzació xinesa en relació als cavalls. Els textos son bilingues xinès-anglès i el sumari de l'obra es el següent: Sumary:
Primitive Horse Worship
-    Origins
-    Dragon-Horse
-    The Ancestor of Horses
Emergence of the Fine Horse
-    Imperishable Buried Legions
Celestial Horses
-    Celestial Horses and the Silk Route
-    The Celestial Horses and the Ideal Horse Model
-    Celestial Horses in the Next World
Arrival of the White Horse
-    Celestial Horses Linking East and West
The Era of Horse Painting
-    A Passion for Horses
-    Three Tang Masters and their “DAO”
-    From the “Five Horses” by Li Gonglin to the “Bathing Horses” of Zhao Mengfu
A Hundred Horses
-  Between the forgetful and the unique “A Hundred Horses”
Divine Stallions
-    The Horses of Xu Beihong Galloping  into the Future

Aquest darrer, Xu Beihong, es un dels pintors mes famosos a Xina en l'art de pintar figures d'animals. Te un museu amb web pròpia on podeu consultar la seva obra



Li Yin ha publicat alguns articles a internet:

- Celestial Horses and Chinese Civilization (China Today)

- A Scholar's Ride on the Celestial Horse (China.org)

- Le cheval céleste et la civilisation chinoise (Xinhuanet.com)

- El caballo celestial y la civilización china (China hoy) -traducció bastant deficient -

Per altra part, tenim el catàleg de l'exposició feta al International Museum of the Horse a Kensington (Kentuky) el 2000. El títol del llibre es "Imperial China: the art of the Horse in Chinese History". En el mateix hi trobarem tots els objectes presentats a l'exposició pero també dos artícles que documenten l'estudi en que es llegeix la relació històrica entre el poble xinès i els cavalls: "The Horse in Chinese History / by Bill Cooke" p 27-64 i, "Qin Shi Huan Terracotta Army" també del mateix autor p: 65-71. Especialment el primer es de lectura altament recomable tant per la seva precisió com per la seva exhaustivitat.

Els dos son bons llibres. El primer ara l'han posat a bon preu a la seva editorial. I es segon, mes fàcil de trobar, a un preu molt accessible. En qualsevol cas els podeu trobar en alguna de les biblioteques universitàries catalanes. Consulteu també altra bibliografia sobre cavalls en l'art al catàleg col.lectiu de les universitats públiques de Catalunya.

Bona lectura i confiem que seguiran sorgint noves investigacios sobre els cavalls i la Xina.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Installed by CahayaBiru.com