Baetulo recupera la "Domus Delphini"

Publicat per Dreamer dissabte, 26 d’abril del 2008

Baetulo, l'actual Badalona, esta d'enhorabona per una innauguració del seu passat mil.lenari fa nomes uns dies.

Els orígens de Baetulo es remunten al voltant de l'any 100 a.C. Els romans ja havien desembarcat a Empúries l'any 218 a.C. i cap el segle I a. C. havien creat una sèrie de fundacions
de tipus urbà entre les quals es troba Baetulo. Amb el pas del temps, l'enclavament es convertirà en l'enclau mes actiu de la Laietània. Baetulo es va construir sobre un petit turó, el "Turó d'en Seriol", i tenia un recinte emmurallat (250 per 330 m. aproximadament), amb grans torres de defensa. La ciutat va créixer extramurs, per la qual cosa el límit arqueològic és més extens (7'5 a 10 Hes.). El punt culminant de la ciutat romana que arribaria als 15.000 habitants, cal situar-lo a finals del segle I a. C., gràcies a la prosperitat derivada del conreu de la vinya i l'exportació del vi a gran part de l'Occident romà.

El Museu Arqueològic de Catalunya va retornar l'any passat al Museu de Badalona algunes de les peces de l'època romana de la ciutat. Entre les peces retornades hi trobem la "Casa dels Dofins" o "Domus Delphini" com dirien els nostres clàssics, i altres peces de ceràmica i vidre que havia recuperat ja l'Agrupació Excursionista de Badalona (1925), actual Centre Excursionista de Badalona i que el Franquisme havia
expoliat de la ciutat. A la primavera del 2007 també es va innaugurar en el soterrani d’un edifici de la plaça Assemblea de Catalunya, un nou espai de la Badalona romana: un ben conservat estany i la recreació d'un revestit "Jardí de Quint Licini", jaciment també recuperat i musealitzat, pertanyent a una domus
de final del segle I d.C. La recreació ambiental està basada en estudis arqueobotànics i cerca fer sentir el visitant immers en un jardí d’època romana. A banda també s'ha editat un cd-rom sobre la zona de les termes badalonines amb ambientació i recreació històrica.

Aquesta setmana hem viscut de nou un episodi de recuperació de la memòria històrica de la ciutat: En el número 45 del carrer Lladó s'ha pogut recuperar per la visita pública aquest habitatge romà de l'època de l'emperador August conegut com la "Casa dels Dofins" (delphinus en llatí), un exemple d'arquitectura domèstica romana de la península, descoberta l'any 1927 i tornada a excavar l'any 1981. La tipologia de les estances i la qualitat dels mosaics de l'habitatge evidencien que aquest edifici pertanyia a una família benestant. Ara l'espai es pot visitar després que s'hagi museïtzat amb la incorporació d'il·luminació, audiovisuals i elements decoratius per fer la visita mes comprensiva, segons ha explicat el regidor de Cultura de Badalona, Jaume Vives. La "Domus Delphini" restarà oberta al públic tots els caps de setmana amb entrada lliure. La Casa mostrarà com vivia una família patrícia a l'antiga Baetulo, com eren els mobles i objectes que utilitzaven i gràcies a la recreació de l'espai a través d'un audiovisual, podrem veure com estaven decorades les cases més luxoses dels nostres avantpassats.

Amb aquesta nova incorporació i la del conducte d'aigües, espai rehabilitat que també es presenta en aquestes dates, i la futura connexió del subsòl de la plaça Font i Cussó amb les Termes, la ciutat romana de Baetulo, constitueix un espai únic dins el territori nacional.

Els romans disposen d'una extensa obra artística feta amb mosaics. I els animals son un dels motius especials representats amb aquesta tècnica artística. Podem veure moltes d'aquestes obres al portal Sites & Photos, companyia audiovisual dedicada a proporcionar als estudiosos un dels arxius digitals, amb imatges lliures de drets i amb copyright, mes importants pertanyents a l'arqueologia mediterrània.

Podeu trobar mes informació amb Bibliografia sobre mosaics romans a Catalunya , mosaics romans a Espanya , i animals en mosaics

També a Sites & Photos trobareu mosaics sobre dofins com els que apareixen al palau de Knossos de la civilització minoica. Un treball artístic que ha tingut adaptacions culturals i adaptacions comercials.

Trobareu també articles sobre els dofins a la culura grega:
- Dolphins in Greek Mythology / per Genevieve Johnson.
- Dolphins (Hellenica - Michael Lahanas)

2 comentaris:

  1. [...] Baetulo Dolphini [...]

  2. vicent Pais Valencià Says:
  3. Interessantisim. Havia trobat referències a la Revista de Arqueologia. Pero no he pogut fer la visita virtual al museu de Badalona que s'anomena a l'esmentada revista.

Publica un comentari a l'entrada

Installed by CahayaBiru.com