Mustangs sota les cordes: La fi del “Free Spirit” americà .... ? (I)

Publicat per Dreamer dimarts, 25 d’agost del 2009







Hola amics, després del parèntesi de l’estiu ja tornem a ser aquí i volem començar tot i relatant-vos una història que no es nova però que considerem força interessant. El debat que esta tenint lloc als USA sobre un dels seus patrimonis naturals mes gran. El cavall salvatge també conegut com a “Mustang”. Comencem ara amb una primera part per situar-vos en el moment actual i en una segona part farem una pinzellada històrica sobre un dels equins mes admirats a tot el món.

La història de l’oest americà esta íntimament vinculada a la dels cavalls salvatges. En el nostre imaginari ens apareix el vaquer en el desert o les Rocalloses de la indòmita nord-amèrica a lloms d’un cavall incansable que corre que correràs sense defalliment portant al seu genet sense ni immutar-se. Ara aquest cavall salvatge, descendent els cavalls portats pels espanyols durant el descobriment a finals del segle XV estan en perill.

A l’estiu de l’any passat ja va saltar l’alarma. Milers de cavalls vagaven pel desert de Colorado, famolencs i morint en el trànsit del seu etern viatge. La revista Time se’n feia ressò al maig de l’any passat en un article titulat emfàticament : “An Epidemic of Abandoned Horses” signat per Pat Dawson. Aviat la noticia apareixeria a tot el món incloent al nostre país: "El Periodico" (30/06/2008) i mes tard a "La Vanguardia" (1/03/2009)

Dos han estat els motius perquè es produís aquesta abandonament. El primer, les decisions judicials que van propiciar el tancament de molts escorxadors de cavalls als USA (2007) i, per altra, i mes greu encara, que els efectes de la crisi immobiliària que encara estem patint tots plegats, va promoure l’abandonament de moltes granges i alhora amb totes els seus bens, inclosos els animals que s’hi guarien, com els cavalls. Perquè de cop i volta es van emetre les sentencies que prohibien les instal.lacions per sacrificar cavalls per consum humà ?.  Segons un informe promogut per la Utah State University Cooperative Extension, la pressió de grups a favor dels drets dels animals van portar a judici el tancament dels escorxadors de cavalls. Fins aquell moment mes de 100.000 equins es portaven a l’escorxador cada any. Així mateix, l’associació Veterinarians for Equine Welfare, va promoure un document – white paper-  en el que s’apuntaven els punts claus per defensar el tancament dels escorxadors com a “brutal and predatory business”.

En l’informe Utah titulat “The State of the Horse Industry Since the Closing of the Horse Harvesting Facilities“ s’aporten els quatre arguments que s’han utilitzat per afavorir el tancament d’escorxadors de cavalls als USA.

Primer: Els Estats Units no han de participar en una pràctica cruel i inhumana. El tancament dels escorxadors de cavalls als USA ha produït que molts cavalls vagin a Mèxic amb pràctiques molt mes insalubres i inhumanes que al seu propi país. I per altra banda, com els costos de transport son força elevats, la sortida mes fàcil ha estat l’abandonament a les praderies sense cap control i seguretat.

Segón: Els Estats Units ho haurien de proporcionar carn de cavall per alimentar altres països quan els americans no mengen aquesta carn. En l’actualitat es cert però al llarg de la història si que s’ha menjat carn de cavall com en la II GM. La qüestió es que els escorxadors dels USA exporten productes de boví i oví que no es consumeixen al mercat intern però si a altres llocs del planeta.

Tercer: Els propietaris de cavalls haurien de tenir cura del seu bestiar i per això l’eliminació dels escorxadors només hauria d’afectar als cavalls salvatges. El cert es que s’ha produït un increment d’abandonaments per culpa d’aquesta mesura, afavorint un descontrol en la gestió dels èquids salvatges.

Quart: Els propietaris tenen altres mètodes per tractar els cavalls no desitjats com l’eutanàsia, l’enterrament, venda o l’assistència d’un centre de salvament o santuaris. En realitat la venda de cavalls ha baixat molt degut a la pujada de la despesa en alimentació i farratges. L’eutanàsia química es molt cara. I els costos de manteniment d’un cavall en un centre d’acollida es molt gran. ...

Les hipoteques de la crisi immobiliària  executades només van fer que agreujar aquesta situació i molts ja parlen d’una plaga ...cavalls-usa-foto1

No obstant la situació no es nova. Ve de lluny. Especialment a partir de la primera Llei de protecció dels cavalls “mustangs” i ases salvatges dels Estats Units (1971). Amb aquesta llei s’establia que els cavalls eren “símbols vivents de l’històric esperit pioner de l’Oest” i que “enriquien les vides dels americans”. A partir de llavors els cavalls i ases salvatges americans estaven protegits de la seva captura, marcatge, persecució i sacrifici, i se’ls hi va assignar grans espais perquè poguessin viure lliurement. La llei, mica a mica es va anar desvirtuant amb l’aplicació de captures i sacrificis de la superpoblació i control dels exemplars vells i malalts. Però el cop de gràcia definitiu a la llei de protecció va ser el 2004 quan el senador republicà Conrad Burns va aconseguir que el congrés signés una clàusula mitjançant la qual es desprotegia als mustangs i ases salvatges majors de deu anys, tot i permetent el sacrifici als exemplars que acomplíssin aquestes condicions –gens eficients per cert. Interessos en matèria de ramaderia extensiva bovina, caça i, com no, petroli, estaven darrera aquesta llei. A partir de llavors la tragèdia equina als USA va ser una realitat que s’ha fet evident en els darrers anys. L’administració USA –Bureau of Land and Management- va tractar el problema com una qüestió d’”excedent”, de números, i el que ha fet ha estat promoure un programa d’adopcions ...

L’actual president Barack Obama te entre mans molts temes que resoldre, entre els quals es troba la protecció d’un patrimoni americà que el president Bush –paradòjicament fill de territori texà i zona de cavalls salvatges- va ajudar a malmetre amb la llei Burns i les seves conseqüències.



Fonts consultades

Abandoned Horses Pose Dilemma for Ranchers (TheHorse.com)

The Burns Amendment: Thousands of Wild Horses Threatened With Slaughter (WildHorsePreservation.com)

An Epidemic of Abandoned Horses / By Pat Dawson Wednesday, May. 28, 2008 (Time.com)

Horse Slaughter – Its Ethical Impact and Subsequent Response of the Veterinary Profession: A White Paper prepared by/ Veterinarians for Equine Welfare (VetsforEquineWelfare.org)

Horse Slaughter Prevention (Awionline.org)

La huella del salvaje oeste / Eva Millet; La Vanguardia -Magazine- (1/03/2009)

Milers de cavalls abandonats vaguen pels deserts dels EUA / Marcelo Bernardez; El Periodico (3/06/2008)

National Wild Horse and Burro Program. U.S. Department of the Interior. Bureau of Land Management

The State of the Horse Industry Since the Closing of the Horse Harvesting Facilities (Utah State University Cooperative Extension)

The Story Behind the Burns Amendment (WildHorsePreservation)

Wild Horses (ASPCA org) també a Media.causes

Wild Free-Roaming Horse and Burro Act (1971)

Bush, Oil and Wild Horses (The American Wild Horse Preservation Campaign). També al seu site.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Installed by CahayaBiru.com