Gossos, gats i cavalls en la història de l'art

Publicat per Dreamer divendres, 28 d’agost del 2009

gosimg-postgatsimg-post

cavallsimg-post
















Uns llibres que val la pena tenir en compte a tots aquells que us agrada la pintura i la història de l’art en general, i en especial als amants dels animals son els que ha editat ja fa uns anys el segell Taschen (amb el nom aqui de Evergreen) i també publicats amb edició de Crown publishing. Els que viviu a Barcelona els podreu trobar a les llibreries actualment a molt bon preu i en diferents idiomes, seguint la política de l’editorial que ja em vam comentar un dels seus fons l’any passat I-II.


Cada monografia esta dedicada a una espècie animal: gos, gat i cavall en les diferents varietats que poden oferir des d’un punt de vista força ampli. Es a dir, els cànids, fèlids i èquids que s’han representat a la pintura al llarg de la història. No son llibres de gran format, com solen ser les obres d’art, ans el contrari, es tracten de llibres que caben en una bossa de ma en format apaïsat i que són de fàcil lectura ja que la major part de les seves pàgines estan il.lustrades amb les imatges pictòriques que es van comentant.


De l´obra del gos n‘és autor Iain Zaczek assagista i historiador de l´art es centra en l’art del XIX i la relació amb la representació dels animals. En l’obra “Perros y otros canidos” hi trobarem com el mes antic amic de l’home ha estat objecte de l’art i la literatura dels humans al llarg de tots els temps. Des d’escultures assíries, passant pels tapissos medievals i les miniatures dels llibres d’hores com el Duc de Berry i fins les obres de pintors com Bruegel, Durer, David Hockney i altres pintors contemporanis, el gos es objecte permanent de les representacions artístiques. Els capítols en que està distribuït el llibres son: Introducción – Perros de caza y competición – El mejor amigo del hombre – Perros salvajes – Una vida de perros – Perros trabajadores – Perros holgazanes – Perros  simbólicos – Antropomorfismo – índice de artistas.


Del gat n’és autor Andrew Edney. Un veterinari format al Royal Veterinary College, el qual després d’exercir deu anys la seva professió la va abandonar per dedicar se a l’escriptura i al mon editorial. També dona xerrades sobre la representació dels animals en l’art. L’obra es titula “Gatos y otros felidos”. A l’igual que el llibre anterior es tracta d’una mixtura d’aspectes relacionats amb l’animal objecte del llibre. Hi trobarem tant aspectes purament artístics com reflexions, cites de Fragonard, Klimt, Rubens, Rembrandt. En fi, un homenatge al gat –i també de la resta de felins- i, per extensió, a tots els amants dels animals de companyia.. El sumari de llibre consta dels següents capítols: Introducció – Gatos jugando – Gatos durmiendo – Gatos cazando – Gatos solitarios – Gatos curiosos – Gatos con cria – Gatos piratas – Gatos sociables – Gatos salvajes – Gatos simbólicos – Indice de artistas.


Lorraine Harrison te la formació d’arts gràfiques i historiadora de l’art , ha treballat en la il.lustració de llibres. Una apassionada per l’art i pels animals ens exposa l’art pictòric en relació amb els cavalls. El títol de llibre, seguint la pauta dels altres dos, es “Caballos y otros equinos”. Ens adonem com n’ha estat d’important la companyia del cavall al costat de l’home al llarg de tota la història. Les diferents representacions artístiques en donen fe. Des de les pintures de Lascaux 15.000 anys enrere fins els dibuixos de Leonardo, Picasso; com les cites de Chaucer, Shakespeare,  o Keats hem vist com es representava la força i les virtuts dels equins tant en pintura, prosa com en vers. Els continguts d’aquesta obra es distribueixen en: Introducción – Las emociones de la caza – Bestias de carga – Caballos salvajes – Buenos compañeros – Caballos de guerra – Caballos míticos – Caballos de fuerza – Caballos actores – Indice de artistas.


Son llibres que serveixen alhora per introduir-nos en l’art, com identificar de forma amena dades concretes en uns estudis de grau, així com per passar una bona estona contemplant les imatges que guarden en les seves pàgines. Cada capítol d’aquesta sèrie es introduït amb un petit assaig que el documenta. I cada imatge que il.lustra els tres llibres es acompanyada per una informació clau amb el nom de l’artista, l’estil, o la matèria de la peça. Frases i cites d’escriptors i poetes enriqueixen els continguts.


El que es diu actualment com a “coffe table book”, el llibre il.lustrat que “decora” i il.lustra les sales d’espera o les oficines amb estil però no es pot deixar escapar a tothom que li interessi tant l’art com els animals de companyia.


Les dades de les obres objecte d’aquesta notícia són:



Zaczeck, Iain.- Perros y otros canidos.-  Koln : Taschen : Evergreen, 2000.- 400 p.- isbn: 978-3-8228-6556-9 (versió anglesa: Dog: A Dog's Life in Art and Literature ). En biblioteques catalanes: si/no.

Edney, Andrew.- Gatos y otros felinos.-  .-  Koln : Taschen : Evergreen, 2000.- 400 p.- isbn: 978-3-8228-6556-9 (versió anglesa:  Cat: Wild Cats and Pampered Pets ). En biblioteques catalanes: si/no.

Harrison, Lorraine.- Caballos y otros equinos.-  Koln : Taschen : Evergreen, 2000.- 400 p.- isbn: 978-3-8228-6207-9 (versió anglesa:  Horse: From Noble Steeds to Beasts of Burden ). En biblioteques catalanes: si/no.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Installed by CahayaBiru.com