Pita Kelekna es doctora en l'antropologia per la University of New Mexico. Es va especialitzar inicialment en estudis sobre societats indigenes d'Amèrica i mes endavant va fer una recerca adreçada a esudis sobre l'Orient Mitjà, Àsia Central, i Àsia Est, els quals  l'han preparat força per a aquesta anàlisi mundial de la importància del cavall en societat humana. És un membre del New York Academy of Sciences i l'American Anthropological Association.

El llibre "The Horse in Human History" tracta de la història dels cavalls centrant-se en els origens de la seva història al llarg de les civilitzacions antigues -especialment les asiàtiques. Al llarg d'onze capítols hi trobarem temes tals com la palentologia dels primers èquids, la primera domesticació a les estepes del Caspi i la seva migració al llarg d'Eurasia fins que esdevenen pobles sedentaris, els cavalls i la cavalleria en les civilitzacions de l'Orient Mitjà, India i la Xina, i els avenços que suposa la incorporació del cavall en el transport, industria, agricultura i ciència de totes elles.

Cal tenir en compte que l'avenç de les comunicacions amb els cavalls va forjar els imperis equestres de l'edat moderna i, d'aquesta manera, s'estandarditzaven llengua, dret, pesos, mesures, i sistemes d'escriptura. Les tecnologies revolucionàries i idees es disseminaven a través de continents.

Kelekna es mou sempre en la dualitat del poder constructiu i destructiu de l'us del cavall. Ens parla de la importància de politica i miliat i també de  l'econòmica del cavall amb la pujada d'Hitites, Aquemènides, els estats grecoromans, àrabs, mongols, i Turkoxinesos.

El contacte subsegüent entre les cultures del vell i el nou mon s'avaluarà en termes de presència o absència del cavall. I la conquesta espanyola de la manca de cavalls al continent amèrica es veurà com un model per la subsegüent colonització eqüestre europea de territoris sense èquids al voltant del planeta.

Kelekna, Pita .- The Horse in Human History.- Cambridge University Press; 1 edition (April 12, 2009).- ISBN-10: 0521516595.- 474 pages

Podeu consultar una síntesi del llibre i opinions de l'autora al blog de Cambridge Univ Press "The Side of the Pond"

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Installed by CahayaBiru.com