Gossos que van canviar el món, una sèrie Nature-PBS

Publicat per Dreamer divendres, 4 de setembre del 2009







La Secció Nature de la Public Broadcasting Service (PBS) ha promogut la sèrie amb el titol "Dogs that Changed the World" en la qual explica l'evolució del llop i la seva domesticació en gos. Una història que podriem considerar èpica ja que va canviar les societats tal i com les coneixem avui dia, alhora que l'espècie canina modificava substancialment les seves pautes de comportament i trets diferencials.



Inicialment prevista en dues parts, al Youtube la podeu veure sencera en el vídeo que us presentem. "The Rise of the Dog", informa de com podria haver tingut lloc la domesticació de gossos, incloent-hi la teoria del biòleg Raymond Coppinger, que reivindica que els propis animals i les deixalles humanes van obrar la transformació. I per altra part els estudis genètics Peter Savolainen que han posat els orígens de gossos domesticats  al Sud Est Asiàtic. També us descobrirà quines son les 14 races de gossos (mapa interactiu) que els estudis genètics controvertits mostren com a mes antigues i que serien els millors representants dels nostres cànids besavis.

En la segona part “Dogs by Design” descobrireu mes de 400 races amb personalitat, habits i formes diferenciades. Moltes d’elles aparegudes ens els darrers 150 anys, especialment amb la passió pels animals de companyia promoguda durant l’Era Victoriana. Amb la selecció genètica els humans han creat el major nombre d’espècies del planeta, la qual cosa ha promogut una gran problemàtica de factors hereditaris i sanitaris en els cans. Diferents utilitats i gustos acompanyen races específiques, les quals no deixen de donar problemes als ensinistradors. Finalment veureu com els gossos s’han adaptat tant a la vida humana que ens arriben a demostrar una gran afecte, ens serveixen en molts afers diaris i fins i tot salven les nostres vides.

Aquest video es complementa amb documents educatius per aficionats i professors que val la pena tenir en compte per activitats educatives o de lleure.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Installed by CahayaBiru.com