El que Darwin va dir dels gossos, nova contribució de Jaume Camps

Publicat per Dreamer divendres, 4 de setembre del 2009

darwinperroimg

El nostre company Jaume Camps torna a fer de “les seves” i ens sorprèn novament amb un article sobre Darwin i la seva relació amb els gossos. Basant-se en l’edició de la seva obra magna “L’origen de les especies” (Edició Serbal 1994) amb traducció de Joandomenec Ros i introducció de Richard E Leakey, ens fa uns comentaris sobre com tracta aquest científic l’evolució, les races i diferents aspectes actuals dels gossos.

Hi podreu trobar comentaris sobre la relació entre la variabilitat genètica i morfologia corporal, la domesticació i races com a fruit de la barreja genètica, la millora de les races amb el creuament de domèstiques i salvatges, l’ètica de creuar i millorar races amb majors aptituds i deixar de banda les menys aptes, la lluita entre membres d’una mateixa espècie per la supervivència, el control efectuat pels agents naturals en la dinàmica de les poblacions amb les relacions entre vectors i inoculadors potencials, i la transmissió dels instints per selecció genètica no per transmissió ascendents-descendents,

Finalment en Jaume planteja la hipòtesi de que la selecció de races especials per una tasca determinada com la caça, possiblement va ocórrer al segle X, juntament amb la introducció de la  ballesta i, simultàniament en diversos regnes de la Península Ibèrica.

Seguirem gaudint de les aportacions fetes pel Jaume Camps. Un dels pocs veterinaris que s’il.lusionen i es preocupen per la recerca històrica.

Podeu consultar aquesta contribució a:

CAMPS i RABADÀ, Jaume .- Lo que Darwin dijo del perro: comentarios a las citas sobre perros de hace ya mas de 150 años en el libro "El Origen de las Especies" .- (treball no publicat cedit per l’autor)

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Installed by CahayaBiru.com