El 75è aniversari de l'Anec Donald

Publicat per Dreamer dissabte, 20 de juny del 2009






"La gallineta sàvia" (1934) “The Wise Little Hen



- El personatge

Fa uns dies que s’ha acomplert el 75è aniversari de l’Anec Donald. Un personatge creat pels estudis Disney cap a finals dels 30 que va arribar a ser un dels mes populars d’aquesta factoria nordamericana. La primera vegada que es va veure en pantalla va ser com a secundari en la història amb la que il.lustrem aquest post nomenada “The Wise Little Hen” (1934) on Donald ja dona mostres del seu caràcter peculiar davant una gallina que demana ajuda per plantar i recollir gra. El seu primer curt com a protagonista arribaria amb “Don Donald” el 1937 i amb el que apareixeria la seva companya Donna, mer tard coneguda com Daisy. Aquesta consolidació en l’espectacle permetria que sorgís tot un univers de criatures als anys 40. Un clan format per les cosines de Daisy tendría: Abril, Maig y Juny, de la mateixa manera que Donald sería el tiet de Huey, Dewey i Louie, que en castellà rebrien diferents noms en funció del país (Hugo, Paco y Luis; Juanito, Jaimito y Jorgito; Huguito, Dieguito y Luisito). També apareixeria (Scrooge McDuck o Uncle Scrooge), (el Tío Rico o Tío Gilito, Rico McPato) en castellà. Un avar parent inspirat en la novela de Dickens 'A Christmas Carol'.

Mes de 130 papers en curts d’animació com a “actor” principal i altres tants com a co-protagonista veurien la llum pública d’un personatge de ficció que va arribar a competir amb el mateix Micky Mouse en popularitat i productivitat en les historietes de la Disney Factory.

L’Anec Donald es va propagar fora dels països anglòfons i es va convertir en fenòmen mèdiatic al traspassar al mon hispà a partir del 1942 amb curts molt famosos com “Saludos Amigos” i “The Three Caballeros” (1944) -produccions que combinaven animació amb actuacions en viu- i en les que Donald surtia amb el lloro Joe Carioca. Ambdós van ser candidates a l’Oscar.

Amb la II Guerra Mundial, Donald protagonitzaria un altra película “Der Fuehrer's Face” (1943) amb el que somiava que vivia sota un règim nazi i finalment es despertava sota l’Estàtua de la Llibertat ben aliviat per ser nordamericà. Els membres de la Factoria Disney el definirien com un personatge amb un caràcter en que actuava sempre amb una segona o tercera bona intenció però amb un sentit equivocat. Seria un perdedor que sempre s’enfrontaria a tot el que l’envolta. Un típic personatge de pel.lícula nordamericana.

La darrera película de Donald va ser 'A Goofy Movie' i es va estrenar el 1995, onze anys després del 50è aniversari de la seva aparició a la petita pantalla. Llavors va ser nomenat marine honorari de l’Exèrcit dels USA i va arribar a passar revista  a les tropes del Toro Marine Corps Base a California.

- Donant  vida a molts artistes

El personatge de Donald va donar de menjar també a molts artistes. Abans de que si atorgués la estrella al Hall of Fame degut una trajectòria plena d’èxits ja es comptava amb un recordatori en reconeixement a l’artista Clarence Nash que havia fet famosa la veu inintel.ligible del notres protagonista animat. Aquest actor i cantant va fer que Donald parlés de forma tant inintel.ligible en qualsevol idioma conegut.

El còmic també va donar molta fama a l’Anec Donald. I així, a través de diversos dibuixants, es van poder veure impreses les seves historietes. Primer amb els dibuixos de Al Taliaferro i els textos de Bob Karp (‘30-‘70). Mes endavant amb els dibuixos de Carl Barks i els textos de Jack Hannah. I, potser el mes conegut de tots, Victor Arriagada Rios que de 1970 en endavant, amb el pseudònim “Vicar” va donar vida a una de les èpoques mes fructíferes de Disney i, de retruc, d’un dels seus personatges favorits: L’Anec Donald. Per sempre mes figurarà en el nostre imaginari infantil i de la fantasia dels dibuixos animats.

Trobareu molta informació sobre la història de la Factoria Disney a les biblioteques universitàries catalanes.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Installed by CahayaBiru.com